UA / RU
Підтримати ZN.ua

Велика Британія "допомагає Росії оплачувати війну в Україні" — The Guardian

Нафта з Росії продовжує надходити до Великої Британії.

Велику Британію звинувачують у тому, що вона "допомагає Росії платити за війну проти України", продовжуючи імпортувати рекордні обсяги очищеної нафти з країн, які переробляють кремлівське викопне паливо. Урядові дані, проаналізовані сайтом екологічних новин Desmog, показують, що імпорт очищеної  нафти з Індії, Китаю та Туреччини у 2023 році склав 2,2 млрд фунтів стерлінгів, що є таким же рекордним показником, як і в попередньому році, порівняно з 434,2 млн фунтів стерлінгів у 2021 році, повідомляє The Guardian.

Росія є найбільшим постачальником сирої нафти до Індії та Китаю, а Туреччина стала одним із найбільших імпортерів російської нафти після лютого 2022 року. Лазівка в законодавстві дозволила нафті з Росії продовжувати надходити до Великої Британії. Після переробки в іншій країні нафту вже не вважають виробленою в Росії, що дає їй змогу обходити заборону на торгівлю.

У результаті російську нафту продають у країни-союзники для переробки, а потім експортують до Великої Британії. Кампанія Global Witness, яка бореться з порушеннями прав людини країнами, які експортують природні ресурси назвала цей процес "відмиванням", яке підриває опір України у війні з Росією.

Читайте також: Експорт нафти з Росії повернувся до довоєнного рівня

"Мільйони барелів палива, виробленого з російської нафти, продовжують надходити до Великої Британії. Не робіть помилок: доки уряд не закриє цю лазівку, Британія допомагає Росії оплачувати її дії в Україні... Хороші новини? Ми можемо це виправити. Велика Британія має діяти просто зараз, щоб заборонити імпорт палива, виробленого з російської нафти, і показати, що її підтримка України є щирою", — повідомила старший розслідувач Global Witness Лела Стенлі.

Вартість очищеної нафти, експортованої з Індії до Великої Британії, різко зросла після лютого 2022 року. У 2021 році обсяг імпорту становив 402,2 млн фунтів, у 2022 році ця сума зросла до 1,82 млрд фунтів, а у 2023 році склала 1,5 млрд фунтів.

Імпорт очищеної нафти з Китаю зріс у понад 20 разів із 2021 року — з 30,2 млн фунтів 2021 року до 395,1 млн фунтів 2022 року і 663,9 млн фунтів 2023 року. Вартість імпорту очищеної нафти з Туреччини збільшилася з 1,8 млн фунтів 2021 року до 60,3 млн фунтів 2023 року.

Читайте також: Знижки дієвіші за санкції: російська нафта "Сокол" повернулась до Індії - Bloomberg

Нагадаємо, що газета The Times писала, що Велика Британія все ще заробляє на військовій машині Путіна. Після введення санкцій було помічено збільшення експорту товарів з Великої Британії, використовуваних у російських військових системах, до країн, що межують з Росією.