UA / RU
Підтримати ZN.ua

Контроль за діями "Хезболли" має вирішальне значення для запобігання подальшої ескалації конфлікту на Близькому Сході — The Hill

Розуміння справжніх цілей "Хезболли" і ширших наслідків її дій має важливе значення для розробки ефективних стратегій врегулювання конфлікту на Близькому Сході.

Ситуація навколо Ізраїля стає все більш нестабільною, і дуже важливо розуміти наміри "Хезболли" — основної рушійної сили конфлікту. Головна мета "Хезболли" зрозуміла: створення ісламської держави в Лівані й, відповідно, "звільнення" Єрусалиму від євреїв. Ці амбіції мають значні наслідки для регіональної стабільності та міжнародних зусиль, спрямованих на врегулювання конфлікту, що загострюється. Світ з жахом спостерігав за тим, як 7 жовтня ХАМАС атакував Ізраїль з території Гази, але менш відомо, що "Хезболла" готувалася до одночасного вторгнення в Ізраїль разом з ХАМАСом, повідомляє The Hill.

Читайте також: У Ізраїлі кажуть, що ситуація на кордоні з Ліваном "нестійка"

На щастя, Армія оборони Ізраїля вже суттєво знизила здатність "Хезболли" до вторгнення, що зіграло вирішальну роль у затримці розширення війни на північ Ізраїля. Але загроза з боку "Хезболли" залишається, про що свідчить постійне нарощування військового потенціалу, а також щоденні ракетні та безпілотні атаки на північ Ізраїля.

З 8 жовтня "Хезболла" здійснила понад 2700 атак на Ізраїль, в тому числі з використанням приблизно 1000 БПЛА і понад 10 тисяч протитанкових ракет і снарядів, які забрали життя 25 цивільних осіб і 20 солдатів.

Оскільки ситуація в регіоні продовжує погіршуватися, життєво важливо, щоб будь-яка угода про припинення вогню, спрямована на повернення ізраїльських заручників з Гази, також включала суворі заходи з моніторингу роззброєння "Хезболли" на півдні Лівану. Без такого контролю існує значний ризик того, що терористичне угруповання може відновити свій військовий потенціал і бойові дії в майбутньому.

Читайте також: США не збивали ракети та безпілотники "Хезболли" під час атаки на Ізраїль — Пентагон

"Заяви про те, що Іран прагне уникати ескалації, в той час, як "Хезболла" продовжує свої напади, є неправдивим наративом. Заяви Ірану про прагнення до досягнення миру шляхом переговорів підриваються його постійною підтримкою ворожих дій проти Ізраїля. Іран прагне й отримує вигоду від тривалого конфлікту і нестабільності в регіоні, а його дії через маріонеток, включаючи "Хезболлу", є прямим проявом цієї стратегії", — йдеться в газеті.

Раніше речник МЗС Ірану повідомив, що Ізраїль втратив свою здатність до стримування і що стратегічний баланс в регіоні змінився не на його користь після атаки ліванського збройного угруповання "Хезболла" 25 серпня. На його думку, попри всебічну підтримку таких держав, як США, Ізраїль не зміг передбачити час і місце обмеженої й керованої відповіді з боку "Хезболли".