UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Ірані вважають, що Кремль все ще винен йому — The Telegraph

Зокрема дві іранські газети звинувачують Путіна у невиконанні обіцянок.

Сьогодні відбудеться перша зустріч між Владіміром Путіним та Масудом Пезешкіаном, новим президентом Ірану, під час конференції в Туркменістані, присвяченій 300-річчю місцевого поета. Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році Іран і Росія стали близькими союзниками, спираючись на партнерство, що виникло під час громадянської війни в Сирії майже 10 років тому.

Тегеран відправив до Москви тисячі безпілотників і ракет малої дальності. У відповідь Росія постачає до Ірану нафту і надає йому вкрай необхідні технології. На перший погляд, Росія продовжує надавати підтримку Ірану, оскільки є непідтверджені повідомлення про те, що вона надіслала до Ірану винищувачі й системи протиракетної оборони. Але в Тегерані є відчуття, що Кремль все ще винен Ірану, зазначають репортери газети The Telegraph.

Читайте також: Іран запросив у Росії ППО для підготовки до війни з Ізраїлем: поставки вже йдуть – WSJ

"Наші відносини з Путіним нагадують дружбу з тим, хто ніколи не платить свою частку, коли ви йдете в гості", — сказав на умовах анонімності професор одного з університетів поблизу Тегерана.

Репортери повідомляють, що хоча за останні 12 місяців Кремль приймав у себе ХАМАС, іранських маріонеток, що базуються в Газі, і звинувачував Захід в ескалації конфлікту на Близькому Сході, а також аплодував Ірану за його стриманість, це розчарування стосовно Росії знайшло відображення в іранських державних засобах масової інформації.

Читайте також: ЄС готується запровадити санкції проти Ірану за постачання Росії ракет 

Тегеранська газета Ettelaat звинуватила Путіна в тому, що він "покинув" Іран в Газі й "зберігає дистанцію від кризи". Газета Hamshahri заявила, що Кремлю давно пора виконати свою обіцянку надіслати до Ірану сучасні системи протиракетної оборони С-400.

Раніше газета The Telegraph писала, що Путін може зробити ще одну стратегічну помилку, підтримавши Іран у війні з Ізраїлем. Готовність Владіміра Путіна надати військову підтримку Ірану в його загостренні конфронтації з Ізраїлем може виявитися ще більшою стратегічною катастрофою, ніж його невдале вторгнення в Україну.