UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чиновники США розглядають зустріч Байдена з Нетаньягу як шанс для укладання угоди про припинення вогню в Газі — FT

Кілька демократів бойкотували промову ізраїльського прем'єра.

Прем'єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу зустрівся з президентом США Джо Байденом 25 липня, на наступний день після спільного звернення до Конгресу США, яке викликало широкий резонанс й протести. Зустріч стала першим візитом Нетаньягу до Білого дому після його повернення до влади наприкінці 2022 року, і американські чиновники розглядають її як шанс підштовхнути ізраїльського прем'єра до запропонованої угоди про припинення вогню в Газі та звільнення заручників, яку він ще не підтримав публічно, в тому числі у своєму виступі в Конгресі, зазначає Financial Times.

Нетаньягу продовжують критикувати через невдачі, які призвели до нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня й він стикається зі зростаючими закликами погодитися на угоду за підтримки США, проти якої виступають його ультраправі партнери по коаліції, що поклало б край бойовим діям і звільнило б заручників, яких досі утримує ХАМАС у Секторі Гази.

Читайте також: Нетаньягу використає виступ в Конгресі для досягнення своїх політичних цілей в Ізраїлі — WP

Прем'єр-міністр також зустрівся з віцепрезидентом Камалою Гарріс у другій половині дня 25 липня. Гарріс, яка не була присутня на виступі Нетаньягу в Конгресі, засудила протести, що супроводжували візит, заявивши, що "антисемітизму, ненависті й насильству" немає місця в Америці.

У коментарях журналістам після зустрічі ймовірний кандидат у президенти від Демократичної партії запропонувала свій погляд на те, як вона може розвивати американо-ізраїльські відносини у разі своєї перемоги на виборах. Хоча вона зайняла схожу з Байденом позицію щодо війни між Ізраїлем і ХАМАСом, вона була більш критично налаштована щодо поведінки Ізраїля.

Читайте також: Радник з питань національної безпеки США вважає, що виступ Нетаньягу в Конгресі пройде добре — Politico

Близько половини демократів Конгресу пропустили промову Нетаньягу в Конгресі, в якій він похвалив і Байдена, і кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа. Демократи також не підтримали військові зусилля Нетаньягу.

Раніше агентство Reuters зазначало, що перемовини про припинення вогню в Секторі Гази знаходяться на завершальній стадії. Нові зустрічі для досягнення миру у Газі відбудуться наступного тижня.