UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай вважає обидва кандидати у президенти США загрозливими для своєї політики — FT

Пекін побоюється "таємничості" навколо віцепрезидента Камали Гарріс, яка не мала багато досвіду в міжнародних справах.

Для китайських лідерів, які готувалися до неприємного, на їхню думку, вибору між чинним президентом Джо Байденом і його республіканським суперником Дональдом Трампом, — обрання Гарріс кандидатом на пост президента США замість Байдена додало ще більшої невизначеності.

Адміністрація президента Сі Цзіньпіна аналізуватиме заяви та послужний список віцепрезидента Гарріс, щоб зрозуміти, якою буде її позиція щодо відносин з Пекіном й чи буде вона кращою за другий термін Трампа, пишуть редактори газети Financial Times.

"Трамп і Камала Гарріс — це дві чаші з отрутою для Пекіна. Обидва бачать в Китаї конкурента або навіть ворога", — сказав Чжао Мінхао, професор Інституту міжнародних досліджень і Центру американських досліджень Фуданьського університету. 

Читайте також: Китай торік витратив $15,3 млрд на військові навчання в Тихому океані — Reuters

Гарріс згадала Китай лише один раз у своїй промові на з'їзді Демократичної партії, пообіцявши, що "Америка, а не Китай, виграє конкуренцію у 21-му столітті". Трамп, навпаки, 14 разів згадував Китай на Республіканському національному з'їзді минулого місяця, в тому числі вихваляючись, що він тримав Пекін "на відстані" під час свого президентства.

"Люди багато знають про Трампа, про те, як він має намір керувати країною в разі обрання. Тоді як щодо Гарріс все ще залишається багато загадок", — вважає Томас Цітоунг Цао, доцент Флетчерської школи міжнародних відносин Університету Тафтса. 

До того, як стати віцепрезидентом, Гарріс, яка ніколи не була в Китаї, мала відносно невеликий вплив на зовнішню політику. З моменту вступу на посаду вона здійснила 17 закордонних поїздок, в тому числі чотири візити до Східної Азії, де вона зустрічалася з Сі в Таїланді у 2022 році.

Читайте також: США готують нові санкції проти Китаю за підтримку Росії

Більшість китайських науковців вважають, що більш важливим, ніж послужний список Гарріс на посаді віцепрезидента, є те, чи збереже вона членів зовнішньополітичної команди Байдена, таких як державний секретар Ентоні Блінкен, його заступник Курт Кемпбелл і радник з національної безпеки Джейк Салліван, а також інших високопосадовців, які відіграли важливу роль у проведенні жорсткої політики щодо Китаю.

Крім того, китайські політики побоюються, що адміністрація Трампа, замість того, щоб проводити політику "управління конкуренцією", буде прагнути "перемоги" в новій холодній війні, кінцевою метою якої, як підозрюють багато аналітиків, є зміна режиму. Для Комуністичної партії це стало б екзистенційною загрозою.

"Деякі аналітики стверджують, що ще одне президентство Трампа піде на користь Китаю, посіявши внутрішній хаос у США і підірвавши зовнішні альянси та торговельні партнерства Вашингтона", — зазначають редактори.

Читайте також: В чому Трамп і його кандидат на посаду віцепрезидента, Венс, помиляються щодо Китаю? — Bloomberg

Раніше Bloomberg писало, що Китай прагне, щоб Трамп став наступним президентом США. Пекін віддає перевагу непередбачуваному колишньому президенту замість Гарріс, яка, ймовірно, продовжить стабільність адміністрації Байдена.