UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бійці АТО можуть втратити можливість проголосувати на виборах до Ради

ЦВК попередила, що питання про голосування учасників антетеррористической операції досі не врегульовано парламентом.

Бійці, що перебувають в зоні АТО, можуть бути позбавлені права брати участь у голосуванні на парламентських виборах, якщо Верховна Рада не врегулює це питання в останній день своєї роботи.

Про це сказала заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна на прес-конференції 8 жовтня.

"У питанні голосування військовослужбовців, мобілізованих, добровольців є великі проблеми, у вигляді того, що у них відсутній паспорт на руках, а по військовому квитку можуть голосувати тільки військовослужбовці, так і низка інших аспектів, які потребують невідкладної уваги Верховної Ради України", - сказала Усенко-Чорна.

За її словами, вітчизняне законодавство передбачає, що військовослужбовці реалізують своє право голосу на виборчих дільницях. "І, безумовно, їх необхідно включати за поданням командирів до державного реєстру виборців. Разом з тим, питання ще вивчається. Буквально днями ЦВК зробила чергову спробу, щоб відповідний законопроект був розглянутий Верховною Радою України. Тут м'яч на полі Верховної Ради цілком і повністю. Все залежить від законодавця", - зазначила заступник голови ЦВК.

Між тим, вона помітила, що проблем з пораненими бійцями, які зараз перебувають у лікарнях і госпіталях, бути не повинно. "У стаціонарних лікувальних закладах створені спеціальні виборчі дільниці на постійній основі. За поданням головного лікаря складається список виборців, і всі наші поранені будуть включені до нього", - запевнила Усенко-Чорна.

Як відомо, дострокові парламентські вибори в Україні відбудуться 26 жовтня. На вибори до Ради зареєстровано понад шість тисяч кандидатів. При цьому у виборчих перегонах беруть участь 29 партій. !zn