UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звіт Amnesty щодо України містить мінімум 7 маніпуляцій - МІП

Презентований у Москві звіт містить маніпулятивні твердження, стверджує представник МИПа.

Презентований у Москві звіт Amnesty International щодо стану прав людини в Україні за період 2017-2018 років містить мінімум 7 маніпулятивних тверджень щодо України, написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін.

"Заступник регіонального директора Amnesty International по Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв піддав Україну жорсткій критиці в ході презентації доповіді AI з прав людини в 2017-2018 роках вчора в Москві. Я уважно вивчив доповідь, опублікований сьогодні вранці. І хотів би викласти свою точку зору (згідно моїх прав на свободу слова і самовираження як громадянина України) про те, чому я вважаю інформацію у звіті маніпулятивною", - зазначив він.

За словами чиновника, перше маніпулятивне твердження стосується звинувачення з боку AI у нібито порушенні прав громадянки України Дар'ї Мастикашевой, цивільної дружини експерта "Федерального інформаційного центру "Аналітика та безпека" (РФ) Сергія Соколова.

"Мастикашева була заарештована СБУ в серпні минулого року за звинуваченнями в організації вербування громадян України для проведення провокацій на території РФ. Пізніше дії ФСБ повністю підтвердили ці звинувачення. Сергій Соколов був заарештований ФСБ по тим же підозрам. Поширені у медіа матеріали (фото) про нібито її побиття або застосування до неї наркотичних або психотропних засобів, можуть повністю бути банальним фотошопом. Оскільки раніше той же Сергій Соколов сфабрикував нібито докази підриву рейсу MH17 американськими спецслужбами", - написав Золотухін.

Друга маніпуляція, продовжує заступник міністра, полягає в тому, що AI вкотре озвучив звинувачення щодо так званих "таємних в'язниць СБУ", доказів існування яких так і не виявлено, і у відкритому доступі не оприлюднено. Крім того, у звіті наголошується, що підкомітет ООН з недопущення катувань не допустили до місця примусового утримання на територіях на сході України, підконтрольних "підтримується Росією" так званим "ДНР" і "ЛНР".

"Однак, причому тут Україна, якщо відповідальність за порушення прав людини на територіях, які не контролюються українською владою, лежить на плечах російської влади?" - зазначив заступник керівника МІП.

Третя маніпуляція, на його думку, є те, що AI називає Руслана Коцабу "в'язнем совісті", підкреслюючи, що "проти журналіста Руслана Коцаби за його критику конфлікту на Сході України було порушено справу про держзраду і перешкоджання законній діяльності Збройних сил".

"На мою думку, таке формулювання повністю маніпулятивне", - зазначив Золотухін.

Далі, четверта маніпуляція в звіті стосується того, що AI називає редакції видань "Країна" і "Вести" відомими "критичним висвітленням дій української влади та її політики щодо конфлікту на Донбасі". При цьому AI скромно замовчує про те, хто ж є власником цих ЗМІ.

"... Замовчується той факт, що колишні і нинішні представники цих двох редакцій також відомі своїми тісними зв'язками з одіозними фігурами колишньої влади і представниками російського істеблішменту", - підкреслив чиновник.

У той же час, зазначив він, AI критикує Україну за те, що парламент не ратифікував Стамбульську конвенцію про запобігання і боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством, до якої Україна приєдналася у 2011 році. "У той же час не озвучується той факт, що 6 грудня був прийнятий Закон України "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції ...", який криміналізував домашнє насильство і посилив відповідальність за нього", - вказав на п'яту маніпуляцію заступник міністра. При цьому він додав, що в Росії, навпаки, в минулому році було декриміналізовано домашнє насильство.

Шоста маніпуляція, на думку Золотухіна, стосується того, що організація свідомо критикує Україну за погіршення стану прав людини в Криму, при цьому чудово знаючи, що українська влада не має можливості здійснювати свої функції на окупованих територіях. "Тобто, фактично, обговорюючи питання прав громадян і викрадення кримськотатарських активістів у контексті проблем України, правозахисна організація свідомо порушує законодавство Росії, згідно з яким заборонено заперечувати анексію Криму публічно. Більш того, ряд фізичних осіб і організацій були покарані у відповідності з російським законодавством за такі дії. Але, за якихось не встановлених причин функціонери російського AI не бояться переслідувань з боку ФСБ за вчинення таких діянь. Слід ще раз підкреслити, що вся повнота відповідальності за порушення прав людини в Криму лежить на керівництві Російської Федерації", - підкреслив Золотухін.

І, нарешті, сьома маніпуляція, за словами заступника міністра, полягає в тому, що AI звинувачує Україну в порушенні прав громадян Південного Судану через нібито постачання зброї в цей регіон. "Про маніпулятивність звинувачень на адресу України в контексті постачання зброї до південного Судану ми вже неодноразово говорили... Обсяги зброї, яке постачає Російська Федерація в Південний Судан, користуючись корумпованими схемами через Уганду, обчислюється сотнями мільйонів доларів. Втім, схоже, що ці факти російський підрозділ AI не дуже цікавлять. Українські компанії в свій час відреагували і надали всю необхідну інформацію щодо переговорів про торгівлю товарами військового призначення", - зазначив заступник керівника МІП.

Нагадаємо, Раніше міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила щорічну доповідь про стан дотримання прав людини в Україні у 2017 році. Більш детально. З повним текстом доповіді можна ознайомитися за посилання.