UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звільнення з військової служби: які виплати передбачені

Роз'яснення дали експерти.

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, що введені через повномасштабне вторгнення Росії. Багато сміливих чоловіків та жінок стали на захист нашої країни. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, які виплати можуть отримати військові при звільненні зі служби.

Читайте також: Пільги на проїзд у транспорті: які передбачені для УБД

Які види виплат можуть отримати військові при звільненні

Експерти пояснили, що виплати при звільненні з військової служби регулюються законодавством України. Основним документом є закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Цей закон визначає, які виплати належать військовослужбовцям при звільненні, а також порядок їх нарахування та виплати.

При звільненні з військової служби, військовослужбовець має право на:

Читайте також: Реабілітація: як її пройти безкоштовно особам з інвалідністю

Як військовому отримати виплати при звільненні

Військовослужбовець повинен звернутися до командира своєї частини із рапортом про звільнення та отримання належних виплат. Командир затверджує дату звільнення та передає інформацію до фінансового відділу.

Для отримання виплат необхідно зібрати пакет документів, в який входять:

Документи потрібно подати до фінансового відділу військової частини або відповідного органу.

«Надані документи розглядаються фінансовою службою, яка приймає рішення про нарахування виплат. У разі необхідності можуть бути проведені додаткові перевірки або консультації з іншими органами. Після прийняття рішення про нарахування виплат кошти перераховуються на банківський рахунок військовослужбовця», – йдеться у повідомленні.

Який розмір виплати при звільненні

За словами експертів, розмір виплат при звільненні з військової служби залежить від звання, тривалості служби та виду виплати.

Одноразова грошова допомога може варіюватися від одного до кількох посадових окладів, залежно від періоду несення служби. Компенсація за невикористану відпустку розраховується виходячи з середньої зарплати за останній рік служби.

Експерти зазначили, що виплати здійснюються протягом одного місяця після звільнення, проте цей термін може змінюватися залежно від внутрішніх процедур військової частини або інших обставин.

Раніше ми писали, які пільги передбачені для військових в Україні.