UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звільнений Донбас визнає участь РФ в конфлікті, але провину покладає на Київ - опитування

Примітно, що міста-сусіди Слов'янськ та Краматорськ досить по-різному оцінили нинішні реалії в країні.

Головними винуватцями конфлікту на сході України жителі звільнених міст Слов'янська та Краматорська вважають нинішнє керівництво країни.

Згідно з дослідженням, проведеним фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", 77% жителів Слов'янська і 68% жителів Краматорська вважають українську владу, яка прийшла на зміну Віктору Януковичу, винною у конфлікті в Донбасі.

При цьому 47% і 38% жителів паралельно покладають провину на владу Януковича і його оточення.

Крім цього, жителі Слов'янська звинувачують в тому, що відбувається, США (36%), українських олігархів (36%) і Майдан, який, на їх переконання, розколов Україну (37%). При цьому, для 37% жителів Краматорська третім винуватцем нинішніх подій є Росія.

Роль Росії в українському конфлікті

Роль РФ в конфліткі на сході України сусідні міста підійшли до здивування по-різному.

Так, 49,5% жителів вважає Російську Федерацію стороною конфлікту на Сході України, в той час як громадська думка жителів Слов'янська розділилася майже рівноцінно між тими, хто Росію стороною конфлікту вважає (33%), не вважає (35%) або не може сформулювати однозначну відповідь (32%).

Ті краматорчани, хто визнає участь Росії в українському конфлікті, бачать роль Росії у конфлікті на Сході в постачанні збройних формувань "ДНР" і "ЛНР" зброї (57,5%), а також участі збройних сил Росії у бойових діях на боці "ДНР" і "ЛНР" (42%).

У той же час, велика частина респондентів Слов'янська бачить роль Росії як помічника, що надає Донбасу гуманітарну допомогу (54%). Тільки на другому і третьому місці - постачання збройним силам "ДНР" і "ЛНР" зброї (43%) та участь збройних сил РФ у боях на боці цих формувань.

При цьому 43% населення Краматорська вважає, що між Росією і Україною йде війна, в той час як не згодні з цим 33% і ще 24% не змогли відповісти.

Навпаки, 40% населення Слов'янська не бачать війни між Росією і Україною. Тільки 26% жителів розглядають події в Україні як війну між державами.

Де бути Донбасу?

72% жителів двох міст бачать Донбас у складі України. При цьому, менша частина (27%) хоче залишитися в Україні на колишніх умовах, і більшість - 45%, - з великими правами місцевого самоврядування.

Як незалежна держава Донбас бачать 7% респондентів, і ще 5% хочуть приєднатися до Росії.

За словами Ірини Бекешкіної, директора фонду, така розбіжність в опитуванні пояснюється більшею упевненістю жителів промислового Краматорська в завтрашньому дні, в той час як Слов'янськ, традиційно місто-курорт, на даний момент став більш депресивним регіоном, якому для відновлення колишньої слави курортного міста доведеться пройти довгий шлях.

Дослідження проводилося спільно з соціологічною службою центру Разумкова з 22 по 27 листопада 2014 року. Опитано 510 респондентів у віці від 18 років.

Згідно з вересневим дослідженням фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" близько 26% жителів Донбасу виступали за незалежність "ДНР" і "ЛНР", і тільки 16% - за приєднання до Росії.