UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звільнені з полону терористів отримають по 100 тисяч гривень компенсації - МінТОТ

Допомогу колишні військовополонені зможуть отримати протягом шести місяців зі дня звільнення.

Звільненим з полону бойовиків проросійських збройних формувань на підконтрольних територіях українцям виплатять одноразову грошову допомогу в розмірі 100 тисяч гривень, повідомляє прес-служба Міністерства у справах тимчасово окупованих територій.

"Особам, які були позбавлені особистої свободи і звільненим 27 грудня 2017 року і 24 січня 2018 року виплачується грошова допомога в розмірі 100 000 гривень (одноразово)", - йдеться в повідомленні.

Порядок виплати одноразової грошової допомоги особам, які були незаконно позбавлені волі на окремих територіях Донецької і Луганської областей, затверджений відповідною постановою Кабінету Міністрів. Згідно з цим порядком, звільнені полонені повинні звернутися протягом 6 місяців з дня звільнення до підрозділу з питань соціального захисту виконавчої адміністрації за місцем прописки або фактичного проживання.

Це - державні адміністрації в Києві, Севастополі та виконавчі органи місцевих рад.

До заяви необхідно додати копію документа, підтверджуючого особу громадянина України, іноземця чи особи без громадянства та копію ІПН (крім тих, хто не має коду з відповідною відміткою у паспорті або іноземців). До них необхідно буде пред'явити оригінали документів.

Нагадаємо, 27 грудня, на КПВВ "Майорське" у районі Горлівки Донецької області відбувся обмін утримуваними особами. Унаслідок обміну з полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українця в обмін на 233 бойовика, яких засудили та помилували в Україні.

Спочатку планувалося проведення обміну в форматі "74 на 306", але 43 бойовика, які відбули покарання в українських тюрмах, проігнорували можливість відправки на окуповану територію. Ще 26 осіб відмовилися брати участь в обміні.

Крім того, за словами бойовиків "ДНР", один український заручник вирішив залишитися в ОРДО.

За даними СБУ, на території ОРДЛО терористи утримують ще 103 заручника, десятки людей незаконно утримуються на території Росії. Ще 402 українських військовослужбовця вважаються зниклими безвісти.