UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗСУ не можуть збивати ракети Х-22 — Повітряні Сили

У командуванні сподіваються на отримання Україною систем ППО Patriot PAC-3 та SAMP-T.

У Збройних Сил України немає вогневих засобів, здатних збивати ракети Х-22, одна з яких учора, 14 січня, влучила у багатоповерхівку в густонаселеному мікрорайоні Дніпра, забравши життя щонайменше 12 мешканців. Про це повідомили у командуванні Повітряних сил ЗСУ.

«З початку повномасштабного вторгнення по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони», — йдеться у повідомленні.

Ракета Х-22 з масою бойової частини близько 950 кг швидка, може розвивати швидкість близько 3000 км/год, і здатна пролетіти до 600 кілометрів. Водночас при застосуванні її з великих відстаней, відхилення від цілі може становити сотні метрів.

Перехоплювати такі повітряні цілі здатні лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами: Patriot PAC-3 чи SAMP-T.

За даними командування, учора Росія випустила з п’яти дальніх бомбардувальників Ту-22м3  п’ять крилатих ракет Х-22 по території України. Пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря. Одна з них і спричинила трагічні наслідки, влучивши у житловий будинок.

У Повітряних силах закликали звертати увагу лише на офіційні заяви представників Повітряних Сил, Міністерства оборони, Генерального штабу, видів та родів Збройних сил України і перевіряти будь-які «гучні» повідомлення, які тиражуються з інших джерел.

Читайте також: Удар по багатоповерхівці в Дніпрі: InformNapalm назвали російського військового, що віддав злочинний наказ

Як повідомлялось, США ухвалили рішення передати Україні систему протиповітряної оборони Patriot, здатну збивати крилаті та балістичні ракети. За словами очільника МЗС Дмитра Кулеби, система прибуде до України у максимально стислий термін.

Після сьогоднішньої масованої ракетної атаки президент Володимир Зеленський закликав партнерів та союзників надати Україні більше зброї, щоб знищити країну-агресорку, яка сіє смерть.