UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростання пенсій та соцвиплат: які зміни чекають українців з 1 липня

Очікується підвищення деяких соціальних виплат для громадян.

В Україні з 1 липня збільшиться розмір пенсії,декретних виплат, допомоги по безробіттю та інших соцвиплат. Це пов'язано зі зростанням прожиткового мінімуму, що передбачено Держбюджетом на 2022 рік. 

Яким буде розмір прожиткового мінімуму

В Україні з 1 липня прожитковий мінімум становитиме:

Як зросте допомога по тимчасовому безробіттю

Відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», розмір допомоги по тимчасовому безробіттю не має перевищувати 4-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Так, станом на 1 липня максимальна допомога по безробіттю становитиме не більше як 10400 грн (Прожитковий мінімум для працездатних осіб 2600 грн*4). До 1 липня її розмір становив 9924 грн.

Повідомляється, що максимальний розмір виплат по безробіттю під час дії воєнного стану в Україні не може перевищувати 150% мінімальної зарплати. У 2022 році – це 9750 грн.

Декретні виплати: чи зростуть вони

Також з 1 липня зросте розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, пише HB Бізнес. Її розмір дорівнює середньомісячному офіційному доходу жінки (100%). Жінкам, що не працюють та не є ФОПами, які сплачують ЄСВ, такі виплати можуть нараховуватися у розмірі від 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб — від 650 грн на місяць з 1 липня поточного року.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами має виплачуватися у такі терміни:

З 1 липня в Україні передбачений такий розмір допомоги по вагітності та пологам:

Читайте також: У Пенсійному фонді розповіли, яка категорія пенсіонерів не може отримувати пенсію

Який розмір аліментів буде з 1 липня

Сімейним кодексом України регламентується мінімальний розмір аліментів, що встановлюються відповідно до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Станом на 1 липня розміри аліментів будуть наступними:

Допомога одиноким матерям

Жінки, які є одинокими матерями, отримують відповідні виплати.

Їх розмір визначається як різниця між 100% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одного члена родини. З 1 липня виплати одиноким матерям становитимуть:

Допомога на дітей, над яким встановлено опіку чи піклування

З 1 липня ця допомога дорівнюватиме двом з половиною прожитковим мінімумам на дитину відповідного віку, для дітей з інвалідністю – трикратному прожитковому мінімуму на дитину відповідного віку, а саме:

Читайте також: У Мінсоцполітики розповіли, чим загрожує для пенсії "зарплата у конверті"

Зростання пенсій

В Україні пенсійні виплати пов’язані з розміром прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, тому очікується підвищення пенсій пенсії для всіх категорій громадян:

Нагадаємо, що в Україні зупинили пенсійну реформу та запровадження системи накопичувальних пенсій. Це сталося через повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Проте вже наступного року її планують використати для повернення в Україну тих, хто виїхав.