UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зрадника, який коригував удар по Харківській ОВА, засудили до довічного ув'язнення

Це рішення може бути оскаржене. 

Сьогодні, 13 листопада, Київський районний суд Харкова засудив 38-річного чоловіка, який 1 березня 2022 року навів російську ракету на будівлю Харківської ОВА. Навіднику присудили довічне ув'язнення з конфіскацією майна, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram.

“Наслідком цього удару, стала загибель 44 людей. Будівля ХОВА була майже повністю зруйнована”, – написав Синєгубов.

Читайте також: Дубінський отримав підозру у держзраді

Як розповіли в Офісі генерального прокурора, суд визнав харків'янина винним у державній зраді, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії РФ проти України, незаконній переробці вогнепальної зброї, незаконному поводженні зі зброєю (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 436-2, ч. 1 ст. 263-1, ч. 1 ст. 263 КК України). 

Зазначається, що у суді прокурори довели, що чоловік з лютого по квітень 2022 року збирав інформацію про українські Збройні сили та інфраструктуру. 

Протягом цього часу чоловік передавав розвіддані двом кураторкам, які працюють на спецслужби РФ. Одна з них у 2014-му перебувала на окупованій території в Донецькій області, де була в лавах “ДНР” як медсестра. Нині вона проживає у Москві. Інша кураторка мешкає у Санкт-Петербурзі і очолює організацію “Спасьом Донбасс”. 

Читайте також: Державна зрада: за що можуть притягнути до відповідальності

“28 лютого 2022 року чоловік надіслав кураторці у Москві координати Харківської обласної державної адміністрації. Окрім того, він надав дані для завдання ударів по головному офісу фірми ХАДО. А також ще низку адрес у місті, які в подальшому були обстріляні російською армією”, – повідомили у прокуратурі.

Крім того, зрадник у соцмережах заперечував збройну агресію Росії проти України та схвалював дії військових держави-агресора. Під час обшуку в помешканні зрадника, було виявлено комп’ютерну техніку, а також карабін моделі “Форт-202”, набої до пістолета, корпус гранати. 

Наразі це рішення суду не остаточне, воно може бути оскаржене.

Читайте також: Колаборанта Сальдо засудили до 15 років тюрми

Як пише Суспільне, обвинувачений не визнав свою провину. Він розраховує на обмін, хоче поїхати до родичів та друзів у РФ.

Нагадаємо, у червні цього року колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа засуджено до довічного позбавлення волі за державну зраду.