UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знеструмлення ЧАЕС порушує принципи безпеки – МАГАТЕ

Попри це, МАГАТЕ поки що не бачить критичної загрози.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) висловило стурбованість щодо відключення електроенергії на Чорнобильській АЕС. Попри це, МАГАТЕ поки що не бачить критичної загрози, інформує "Інтерфакс-Україна".

"(Генеральний директор МАГАТЕ) Рафаель Гроссі каже, що подія порушує ключовий принцип безпеки у забезпеченні безперебійного енергопостачання; у цьому випадку МАГАТЕ не бачить критичного впливу на безпеку", - йдеться у повідомленні організації.

В МАГАТЕ зазначають, що теплове навантаження басейну витримки відпрацьованого палива та обсяг охолоджуючої води на Чорнобильській АЕС є достатніми для ефективного відведення тепла без необхідності електропостачання.

Читайте також: МАГАТЕ втратила зв’язок із моніторинговими системами Чорнобильської АЕС – Подоляк

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав міжнародне співтовариство терміново вимагати від Росії дозволити ремонтним частинам відновити електропостачання на ЧАЕС.

Міністр підкреслив, що резервні дизель-генератори розраховані на 48 годин роботи Чорнобильської АЕС. Після цього системи охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива зупиняться, що зробить неминучим витік радіації.