UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ назвали депутатів, які не підтримали заборону УПЦ МП

Картки трьох народних обранців не спрацювали.

Сьогодні ВРУ в цілому ухвалила законопроєкт про заборону релігійних організацій, афілійованих з російською церквою. Видання Liga.net отримало перелік народних обранців, які утрималися від голосування, або ж були "проти" цього рішення. 

Не підтримали заборону УПЦ МП "слуги": 

Голоси "проти" Групи Відновлення: 

Серед колишньої ОПЗЖ, яка нині називається Платформа за життя і мир, "проти" проголосували 17 з 22 народних обранців, зокрема Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Григорій Суркіс та інші. "За" проголосував лише Юрій Загордній. 

З позафракційних проти проголосувала Вікторія Гриб. 

Також депутатка "Голосу" Наталія Піпа повідомила, що під час голосування не спрацювали картки трьох народних обранців — її, Олексія Гончаренка з "Євросолідарності" та "слуги" Сергія Іонушаса. Політична діячка додала, що вже написала заяву на врахування її голосу "за".

Читайте також: Вбито десятки священників, зруйновано сотні храмів: українські церкви підтримали заборону УПЦ МП

Нагадаємо, 19 жовтня ВРУ підтримала в першому читанні законопроєкт №8371, що забороняє діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із РПЦ. Тоді участь саме у цьому голосуванні не взяли 72 народні обранці, хоча вони були присутні у залі. Згодом стало відомо, що лобістам інтересів Московського патріархату з коштів ексдепутата Вадима Новинського платять 1400 доларів за годину. Також ЗМІ повідомили, що завадити заборонити діяльність російської церкви парламенту повинен був відомий американський лобіст Вільям Берк-Вайт.

Чи вдасться УПЦ МП уникнути заборони, розбирається Катерина Щоткіна в статті "Адвокат диякона".