UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Зливали» особисті дані військових та локації ППО. СБУ повідомила про підозру двом жителькам Запоріжжя

Обидві прибічниці терористів отримували за злив даних гроші.

Служба безпеки України затримала у Запоріжжі двох агенток ФСБ РФ, які «полювали» на нашу систему ППО та передавали росіянам персональні дані військових ЗСУ. За кожне виконане завдання ворога зрадниці отримували по 6 тисяч грн, повідомили в СБУ.

«Так, одна із фігуранток намагалась виявити локації зенітно-ракетних комплексів ППО на прифронтовій території області. Також вона «зливала» до ФСБ прізвища та номери телефонів своїх родичів – бійців Збройних Сил України та їхніх бойових побратимів, які воюють на передовій», – йдеться у повідомленні.

Також під час «дружніх розмов» зрадниця записувала на диктофон свої розмови з військовими про тактику дій на полі бою. Потім ці записи посіпака російських вбивць їм же й надсилала.

Читайте також: СБУ затримала депутата, кума Медведчука на Закарпатті

Інша зрадниця обходила прифронтову місцевість та фіксувала місця тимчасового базування особового складу та військової техніки ЗСУ.

«Служба безпеки викрила обох фігуранток на початковому етапі їхньої розвідувально-підривної діяльності. Це дозволило своєчасно провести комплексні заходи, спрямовані на убезпечення підрозділів Сил оборони за відповідними локаціями. Разом з цим співробітники СБУ поетапно задокументували злочини російських агенток і затримали їх у власних помешканнях», – розповіли в українській спецслужбі.

Слідство встановило, що поплічницями ворога виявились дві жительки Запоріжжя. ФСБ їх завербувала влітку 2023 року. Вони були підписані на російські Telegram-боти, які збирають розвіддані ЗСУ. Там росіяни й помітили двох зрадниць.

Читайте також: У Курській області атака дронів СБУ знеструмила військові об'єкти РФ — ЗМІ

Під час обшуків в обох зловмисниць вилучили мобільні телефони, які вони використовували для комунікації з агресором. СБУ повідомила їм про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Раніше Служба безпеки України повідомила про підозру росіянину, який отримав «Героя Росії» за вбивство мирних жителів Бучі на Київщині. В СБУ повідомили, що підозрюваним є лейтенант Нурсултан Муссагалеєв – командир розвідувального взводу 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії ЗС РФ (м. Псков).