UA / RU
Підтримати ZN.ua

Журналісти NEWSONE заявляють про погрози праворадикалів — заява

Журналісти вважають телеміст з РФ - популяризацією європейських цінностей толерантності та діалогу.

Журналісти телеканалу NEWSONE, який планував провести телеміст з російським пропагандистським телеканалом Росія 24, заявляють про тиск та погрози з боку крайніх правих радикалів. Про це йдеться в заяві Міжнародної редакційної ради телеканалу.

Журналісти нагадують, що свобода слова і повага до прав журналістів є однією з базових цінностей в Європейському Союзі і одним з чітких критеріїв визначення готовності України до євроінтеграції, який закріплений в Угоді про Асоціацію ЄС - Україна. Також зазначається в заяві, що соціальною відповідальністю ЗМІ є їх свідома участь у популяризації культури миру, діалогу та толерантності, тому "Анонсований телеканалом NEWSONE телеміст Україна - Росія за участю простих громадян двох країн цілком відповідає цій європейській традиції".

Журналісти вказують на відсутність реакції правоохоронних органів на погрози та тиск на журналістів з боку "громадських рухів та парамілітарних організацій, які у звітах багатьох міжнародних правозахисних організацій визначено як екстремістські і навіть неонацистські".

"Замість підтримки зусиль, спрямованих на пошук шляхів врегулювання конфлікту в Донбасі, новообраний президент України фактично закрив очі на тиск та залякування каналу NEWSONE і журналістів, які докладають належних зусиль. Сподіваємося, ці факти стануть предметом уважного вивчення і належної реакції як з боку інститутів ЄС в цілому, так і країн-учасниць Нормандського формату зокрема", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, раніше стало відомо про те, що телеканал готується провести 12 липня телеміст з російським телеканалом Росія 24.

Проведення пропагандистського телемосту як спробу вплинути на українців під час виборчої кампанії і загрозу національній безпеці України засудили українські партії і політики. Президент Зеленський записав відеозвернення до Володимира Путіна, закликавши його сісти за стіл переговорів в Мінську. Під тиском громадськості і під погрозами санкцій телеканал NEWSONE скасував проведення телемосту. Рада РНБО провела екстрене засідання, на якому глава РНБО дав "секретні" доручення спецслужбам щодо забезпечення інформаційної безпеки та дотримання свободи слова.