UA / RU
Підтримати ZN.ua

Журналісти каналів Медведчука залишилися без акредитації для роботи у ВР

Депутати ОПЗЖ зустріли таку ініціативу спротивом. 

Верховна Рада забрала акредитацію у працівників телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK, на які нещодавно було накладено санкції. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомляє народний депутат "Голосу" Роман Лозинський. 

"В медведчуківських помийок забрали акредитацію на ведення журналістської діяльності в стінах Верховної Ради!" - пише депутат. 

Лозинський додав, що запит на скасування акредитації для журналістів телеканалів Віктора Медведчука він подав спікеру ВР Дмитру Разумкову та очільнику апарату Ради Михайлові Теплюку ще минулого тижня. Через деякий час свою позицію він озвучив з трибуни, наслідком чого став спротив з боку депутатів від ОПЗЖ.

Читайте також: Підготовка до держзради: Офіс генпрокурора розповів про справи проти Козака і Медведчука

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, “112 Україна”.

Номінальним власником телеканалів є народний депутат Тарас Козак (“Опозиційна платформа-За життя”), фактичним – голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук. Усі три канали вважаються рупорами російської пропаганди в Україні і неодноразово перевірялись.

Як повідомляло ZN.UA, підставою для запровадження санкцій стало розслідування Служби безпеки. Встановлено, що пов'язаний з Медведчуком ТОВ “Торговий дом “Донской уголь” разом із бойовиками створили механізм, що дозволяє купувати видобуте в ОРЛО кам'яне вугілля і продавати енергогенеруючим компаніям у РФ. Податки сплачувалися до бюджету “ЛНР”, частину грошей спрямовували на фінансування діяльності телеканалів лідера ОПЗЖ.

Західні партнери України, зокрема ЄС та США, підтримали санкціїНе згодні з ними на підсанкційних телеканалах та в “Опозиційній платформі-За життя”. Останні – аж до погроз імпічментом президента Володимира Зеленського, хоча в умовах реалій українського законодавства зробити це майже нереально.