UA / RU
Підтримати ZN.ua

Журналісти дізналися ймовірне місце тренування операторів дронів Shahed

Полігон розташований за 100 км від Москви.

Операторів дронів Shahed, якими Росія завдає ударів по інфраструктурі України, імовірно тренують на полігоні, що розташований за 8 км від Державного центру безпілотної авіації Міноборони РФ у місті Коломна Московської області. Про це дізналися журналісти проєкту Донбас.Реалії «Радіо Свобода».

Йдеться про чотирьох російських військових, які, як раніше встановили журналісти «Слідства.Інфо» та «Наші гроші.Львів», і в серпні брали участь у змаганнях операторів БПЛА «Соколиная охота» в Ірані, після чого і почалися атаки іранських дронів-камікадзе на українські міста. За інформацією Донбас.Реалії, всі встановлені в розслідуванні військові служать у 924-му Державному центрі безпілотної авіації Росії, встановили розслідувачі.

Цей центр є єдиним у структурі Міноборони РФ і готує операторів дронів. Він базується у місті Коломна (військова частина 20924 на вулиці Артилерійській). Однак польоти здійснюють в іншому місці.

Саме там у 2019 та 2021 роках відбувалися міжнародні армійські ігри «Соколиная охота». 2019-го російське Міноборони публікувало фото з них. Там є великий полігон, який раніше належав Коломенському вищому артилерійському училищу. Ймовірно, саме його використовують для польотів БПЛА.

Оскільки інструктори цього центру проходили навчання в Ірані, журналісти припускають, що на Shahed також навчають саме тут. Відстань від полігону до Москви становить близько 100 км. До кордону з Україною – близько 600 км.

Нагадаємо, Інститут вивчення війни (ISW) повідомляв, що російські війська все більше покладаються на безпілотники іранського виробництва у завданні ударів по критичній інфраструктурі України та, ймовірно, значно виснажили свій поточний запас цих систем. Тому Росія, ймовірно, буде прагнути до подальшої двосторонньої співпраці з Іраном.