UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жодних списків українських дітей ми від Росії не отримували – Лубінець

Заява Сєргєя Лаврова про те, начебто росіяни надала такі списки – це неправда

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону спростував заяву міністра закордонних справ країни-агресора Сєргєя Лаврова в ООН про те, що РФ надала списки українських дітей, які перебувають в Росії.

«Жодних відомостей з території РФ чи з тимчасово окупованої території України Росія не надає ні напряму, ні через посередників. Я коли почув, наприклад, заяву Лаврова, яку він зробив в ООН, що нібито Російська Федерація надала всі списки українських дітей… то я можу публічно сказати, що це не відповідає дійсності, це неправда. Жодних списків ми не отримували», - сказав Лубінець.

За його словами, він неодноразово звертався, зокрема й через ООН, щоб Україні надали доступ до відомостей про українських дітей, про батьків, те, де вони перебувають, у яких умовах, як саме опинилися на території РФ, проте з Росії ніколи нічого не повідомляли.

Дмитро Лубінець наголосив, що ми можемо лише припускати, скільки в РФ може бути наших дітей, але йдеться про сотні тисяч. Самі росіяни заявляють, що на території РФ зараз перебуває понад 700 тисяч українських дітей.

Читайте також: МЗС: Викрадені окупантами українські діти можуть бути незаконно передані на всиновлення росіянам

«Ми не знаємо, вірити чи ні цим цифрам, головне мати інструменти, щоби цю інформацію верифікувати, підтвердити», - зазначив Уповноважений.

Він додав, що цілком можливо, російська пропаганда намагається перебільшити дані про кількість українців, які перебувають на території РФ. Проте за словами Лубінця, понад 19 тисяч дітей нам все ж вдалося верифікувати як примусово переміщених, депортованих російською владою, та  ця цифра може бути набагато більшою.

Читайте також: Загарбники використовують нові методи для викрадення дітей з окупованих територій — ЦНС

«Потрібно розуміти, що насправді ми впираємося у небажання РФ віддавати українських дітей. І ми маємо постійно вигадувати новий інструментарій тиску на РФ», - заявив Лубінець і підкреслив, що жодні міжнародні інституції, жодні інструменти не працюють у цій ситуації взагалі.

Нагадаємо, Росія постійно викрадає українських дітей з тимчасово окупованих територій. Конвенція про запобігання геноциду чітко визначає це як злочин геноциду.