UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Життя пробивається крізь смерть": в Україні рівень народжуваності вищий ніж кількість смертей від війни

З 24 лютого по 6 жовтня в Україні завагітніло всього 68 277 жінок. Це в понад два рази менше, ніж минулого року. 

Під час війни українці стали частіше одружуватися. Так, за перші пів року 2022-го, за даними Міністерства юстиції, свої стосунки узаконили 103 903 українські пари. Торік за такий самий період — набагато менше, 85 960 пар. Однак плани щодо народження дітей більшість пар зі зрозумілих причин усе ж відкладають до кращих часів. Про це у своєму матеріалі для ZN.UA "Вагітність під час війни: знаки Всесвіту" пише редакторка відділу соціум Алла Котляр. 

Так, згідно з даними в Електронній системі охорони здоров’я, наданими НСЗУ на запит ZN.UA, з 24 лютого по 6 жовтня 2022 року завагітніло всього 68 277 жінок. Тоді як за аналогічний період 2021-го — 146 675, розповідає Котляр.

 «Варто мати на увазі, що дані розрахункові, — зазначають у НСЗУ. — Що стосується 2022 року, то кількість буде більшою, оскільки ще не у всіх вагітність могла бути виявлена або медзаписи про це не внесені».

Спад народжуваності в Україні очевидний, пише Котляр. Проте, хоч ми й не досягаємо показника 2,1 дитини на жінку, необхідного для простого відтворення нації, українців народжується більше, ніж гине. Хоч би які цифри втрат називалися, життя пробивається крізь смерть...

Читайте також: Росія депортувала з Маріупольського пологового будинку 70 породіль та лікарів – омбудсмен

Більше матеріалів Алли Котляр читайте за посиланням