UA / RU
Підтримати ZN.ua

Житлові субсидії: що зміниться з 1 жовтня

Розпочнеться нарахування субсидій на новий період.

Попри війну, українці мають здійснювати комунальні платежі. Громадяни, які не мають коштів, щоб самостійно оплачувати комунальні послуги, можуть звернутися за призначенням житлової субсидії. Видання «На пенсії» розповіло, що може змінитися для отримувачів субсидій у жовтні.

Читайте також: Пільги та субсидії: як змінити спосіб їх отримання

Коли треба подавати заявку на субсидію на новий період

В Україні з 1 жовтня починається процес нарахування субсидій на опалювальний період. Громадяни, які подали документи після цієї дати, зможуть претендувати на субсидію саме для цього періоду. Якщо людина подала документи раніше, не варто хвилюватися — більшості отримувачів субсидію буде перераховано автоматично.

Додаткові документи при оформленні субсидії на новий період можуть вимагати у деяких осіб. Це стосувалося орендарів житла, осіб, у яких проживає менше людей, ніж зареєстровано, а також внутрішньо переміщених осіб.

Субсидія за жовтень буде розрахована з урахуванням початку опалювального сезону в більшості міст України. Розрахунок враховує 15 днів незалежно від точного старту опалювального сезону у конкретному місті. Виплата за жовтень надійде в листопаді, тому в жовтні сума для тих, хто вже отримував субсидію, залишиться незмінною.

Через підвищення тарифів на комунальні послуги, Пенсійний фонд перерахує субсидію з урахуванням початку опалення та зростання витрат на комуналку.

Як подати заяву на субсидію

Це можна зробити різними способами:

Раніше ми писали, чи враховують при призначенні субсидії допомогу на оздоровлення.