UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жінки в ЗСУ: парамедикиня розповіла, до чого слід підготуватися завчасно

Ця інформація може бути корисною багатьом.

Незважаючи на те, що уряд схвалив законопроект про добровільний військовий облік жінок усіх професій, крім медиків, вже зараз у Збройних Силах України служать понад 40 тис. жінок, вісім тисяч з яких займають офіцерські посади.

Читайте також: Призов до армії: як визначають, яку кількість військових треба мобілізувати

Парамедикиня та прес-офіцерка ЗСУ на Донецькому напрямку Маргарита Рівчаченко в інтерв’ю  «НВ» розповіла, що треба знати жінкам перед вступом до ЗСУ і до чого слід підготуватися.

«Перше, що я б порадила, — це поговорити, як-то кажуть, «без купюр» з жінкою, яка вже служить на тій же посаді, на яку ти збираєшся. Коли до мене звертаються дівчата, запитують, як бути парамедиком, як бути прес-офіцеркою, перше я кажу: якщо у вас є можливість не долучатися до армії, то не долучайтеся. Я розказую всі мінуси армійського життя. І якщо дівчина після цього всього каже «але я все одно готова» — то вона пройшла перше випробування. Далі вже можна говорити про те, як саме долучатися»,- розповіла вона.

За її словами насправді є дуже багато моментів, з якими може зіштовхнутися військовослужбовець не залежно від статі.

«Чи готові ви жити, наприклад, в одному приміщення з незнайомими людьми 24/7, не маючи свого власного простору, не маючи можливості усамітнитися, не маючи можливості розпоряджатися своїм часом. І так буде не день, не два, а декілька місяців. Якщо відповідь позитивна, йдемо до наступного питання. Чи готові ви до того, якщо ви йдете на посаду стрільця, снайпера, кулеметника, увійти в безпосередній контакт з ворогом? Чи готові ви опановувати певні нові знання?», –відмітила Маргарита Рівчаченко.

На її переконання, фізична підготовка насправді не настільки важлива, як моральна, психологічна підготовка і надійний тил.

«Якщо в вас є родина, друзі, які готові не тільки підтримувати вас морально, але інколи могли вам швидко вислати речі, або комусь зателефонувати, розв'язувати питання, які можуть виникнути в вашому цивільному житті. Вам потрібні ці зв’язки, щоб робити це дистанційно. І це насправді речі, про які люди забувають. Коли ти долучаєшся до лав армії, в тебе не зникає все інше життя. У тебе просто з’являється ще більше зобов’язань і ще більше роботи. Тому треба також до цього бути готовим», – розповіла вона.

Також парамедикиня зазначила, що треба пам’ятати, що назад шляху немає. І якщо не сподобалося, то не можна просто піти додому. Навіть якщо людина не підписуєте контракт, а йде як мобілізований військовослужбовець, це значить службу до особливого розпорядження або рішення президента, коли він скасовує воєнний стан.

Що стосується труднощів, з якими стикаються саме жінки, то не вирішеними до кінця залишаються питання жіночої форми, забезпечення певними засобами гігієни, препаратами, які повинні бути тільки в жінок, але ситуація змінюється на краще.

«Усі питання гігієни і подібні треба брати в свої руки. Я завжди раджу дівчатам підготувати свою аптечку, крім звичайної, якою ви користуєтеся при травмах. Це аптечка від різних видів болю, обов’язково — всі гігієнічні засоби в кількості, помноженій на десять. Інколи в тебе не буде можливості щось купити, інколи ти можеш залишити десь речі. Треба, щоб всього було з запасом. Мабуть, це найголовніше», - зазначила Маргарита Рівчаченко.