UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жінка за 10 тисяч гривень спалила авто нацгвардійцю і планувала підпал ТЦК – СБУ

За результатами “роботи” жінка підготувала звіт на відео та фото

Палійка авто спецпризначенця Національної гвардії, яка готувала підпал місцевого ТЦК, затримана співробітниками служби безпеки та національної поліції. СБУ і Нацполіція затримали поплічницю РФ, яка підпалила авто спецпризначенця Нацгвардії і готувала диверсії проти ТЦК. “Наразі затриманій повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань). Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації її злочинних дій за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану)”, – повідомляє СБУ.

Слід зазначити, що частина перша статті 114-1 передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років. Щодо додаткової кваліфікації, то згадана стаття ККУ може передбачати значно суворіше покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років або довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляє контррозвідка СБУ, затримана умисно підпалила службовий пікап інструктора підрозділу спецпризначення “Омега” Національної гвардії. “Для вчинення злочину жінка придбала легкозаймистий розпалювач та відслідкувала місце паркування авто українського захисника. Після погодження потенційної цілі з окупантами їхня поплічниця під час комендантської години підкралася до автомобіля Нацгвардії та підпалила його”, – вказано у повідомленні.

Для того, щоб відзвітувати перед замовниками злочину, затримана зафіксувала смартфоном як підготовку, так і вчинення самого злочину. Відповідне відео злочинниці російськими спецслужбами ймовірно планувалося використати для проведення інформаційних операцій проти України та для фейкових тверджень про наявність проросійського “підпілля” на території Кіровоградської області.

Контррозвідка СБУ затримала фігурантку “по гарячих слідах” протягом доби після вчинення злочину.

Окрім підпалу авто, добровільна пособниця країни-агресора планувала підпалити будівлю місцевого ТЦК, використовуючи запальну суміш, відому під назвою “коктейль Молотова”. Розмір винагороди у грошах за майбутній злочин мав залежати від того, які були б наслідки пожежі.

Затримана є 28-річною мешканкою міста Олександрії. Жінка потрапила в поле зору спецслужб країни-агресора, коли у Telegram-каналах шукала простого заробітку.

Як повідомляє Служба безпеки, під час обшуків у громадянки вилучено мобільний телефон, де є докази злочину, а також елементи, що можуть використовуватися для створення запалювальної суміші. Правоохоронці також знайшли одяг, в якому затримана вчиняла підпал.

Спецоперацію проводили співробітники СБУ у Кіровоградській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що росіяни активно вербують неповнолітніх українців для підпалу автівок українських військовослужбовців. У своєму повідомленні Лубінець зазначає, що агресор через соцмережі пропонує дітям кілька тисяч доларів за злочин.