UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський призначив 4 представників України в підгрупах ТКГ

Президент України призначив Моцика, Бондаря, Лутковську і Веремія представниками України в ТКГ.

Президент України Володимир Зеленський призначив чотирьох уповноважених представників України в робочих підгрупах Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації в Донбасі. Відповідні укази опубліковані на сайті Адміністрації Президента.

Богдан Бондар уповноважений представляти Україну в робочій підгрупі ТКГ з питань безпеки; Ігор Веремій – в робочій підгрупі з соціально-економічних питань, Валерію Лутковську – в робочій підгрупі з гуманітарних питань та Олександра Моцика – в робочій підгрупі з політичних питань.

Хто ці люди?

Генерал-майор Богдан Богдан - заступник командувача операції Об'єднаних сил. Брав участь у боях за Донецький аеропорт.

Ігор Веремій з вересня 2014 року є заступником міністра економічного розвитку і торгівлі України. У часи президентства Віктора Януковича Веремій займався в Адміністрації президента впровадженням економічних реформ (керував головним управлінням з питань економічної політики). За Ющенка він очолював торговельно-економічну місію посольства України в РФ, входив в Українсько-російську міжвідомчу комісію.

Валерія Лутковська при Януковичі була уповноваженою Верховної Ради України з прав людини (2012), з січня 2011-го - була урядовою уповноваженою у справах Європейського суду з прав людини.

Олександр Моцик з 2010 до 2015 року перебував на посаді надзвичайного і повноважного посла України в Сполучених Штатах Америки, а також за сумісництвом був послом України в Антигуа і Барбуда та Республіці Тринідад і Тобаго. Також з 2004 року Моцик уповноважений України в Міжнародному суді ООН. У 2018 році став "героєм" скандалу, коли патрульні поліцейські затримали його за порушення правил дорожнього стану в стані алкогольного сп'яніння.

Кабінетові міністрів України доручено забезпечити фінансування витрат, пов'язаних із забезпеченням представництва України в Тристоронньої контактній групі.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ в Мінську 5 червня сторони домовилися про розведенні сил і засобів у Станиці Луганській з 10 червня, а також обговорити 19 червня чергове угоду про припинення вогню.

Другий президент України Леонід Кучма, котрий повторно очолив групу українських переговорників, озвучив пропозицію зняття введеної в 2017 році економічної блокади ОРДЛО.

П'ятий президент України Петро Порошенко зажадав від чинного глави держави Володимира Зеленського роз'яснення позиції щодо зняття блокади і застеріг його від зради національних інтересів.

Генпрокурор Юрій Луценко підкреслив, що одностороннє зняття блокади українською стороною кваліфікуватисметья як фінансування тероризму.