UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав указ про підвищення допомоги сиротам та спрощення процедури усиновлення

Кабмін має у стислі терміни надати пропозиції щодо приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво в питаннях міждержавного усиновлення.

У День усиновлення, 30 вересня, президент України Володимир Зеленський підписав указ про захист прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновителів, опікунів та спрощення процедури усиновлення. Указ №721/2019 опублікований на офіційному сайті глави держави.

Зокрема, президент доручив Кабміну вжити заходи, спрямовані на підвищення до 2020 року розміру державної соціальної допомоги на дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також грошового забезпечення прийомних батьків і опікунів.

Згідно з указом, до 1 грудня уряд має подати на розгляд президентові пропозиції щодо приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення. Крім того, Кабміну доручено підготувати відповідні зміни в українське законодавство у зв'язку з приєднанням до Конвенції.

У найближчі півроку уряд має розробити і внести до Верховної Ради проект закону, спрямований на забезпечення скорочення процесуальних строків судового розгляду справ, що стосуються усиновлення, встановлення опіки, піклування, позбавлення батьківських прав, вилучення дитини у батьків без позбавлення їх батьківських прав. Законопроект має відповідати Європейській конвенції про здійснення прав дітей.

Зеленський також доручив Кабміну в тримісячний термін удосконалити порядок провадження діяльності з усиновлення. Зокрема йдеться про забезпечення переважного права на усиновлення особам, які вже виховують дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування.

Крім того, в указі наголошується необхідність впровадження ефективних механізмів отримання достовірної та актуальної інформації про дотримання прав усиновлених дітей, у тому числі, усиновлених іноземцями, і механізмів дієвого реагування на виявлені факти порушення їхніх прав.

Як писало DT.UA, в Україні 30 тисяч неповнолітніх усиновлених дітей. Ще 13 тисяч дітей виховуються в прийомних сім'ях s дитячих будинках сімейного типу. Понад 50 тисяч сиріт і позбавлених батьківського піклування в сім'ях опікунів. Детальніше про проблеми з усиновленням дітей читайте у статті Алли Котляр "День усиновлення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".