UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський зустрівся із президенткою Угорщини

Стосунки між Будапештом і Києвом напружені, проте глава Угорщини засуджує путінську агресію.

Президент України Володимир Зеленський у середу зустрівся із президенткою Угорщини Каталін Новак, йдеться у повідомленні пресслужби Офісу президента.

«Президенти двох держав обговорили питання транскордонної співпраці та спільних ініціатив у Закарпатській області. Було наголошено на вагомості нещодавньої регіональної поїздки президента України до Закарпаття та його зустрічі з представниками угорської громади. Володимир Зеленський акцентував на важливості підтримки України, зокрема з боку Угорщини, у боротьбі з російським агресором, а також на шляху інтеграції нашої країни до Європейського союзу й НАТО», — йдеться у повідомленні.

Також президент відзначив допомогу Угорщини в лікуванні поранених українських військовослужбовців і навчанні військових медиків.

У своєму Telegram-каналі Зеленський додав, що обговорив із президенткою Угорщини питання розвитку двосторонніх відносин  і подякував за участь у третьому саміті міжнародної Кримської платформи та за підтримку територіальної цілісності і суверенітету України.

Каталін Новак у Х (раніше Twitter) написала, що Угорщина зобов’язується підтримувати всі спрямовані на досягнення миру ініціативи.

Читайте також: Угорщина виступила проти виділення 20 млрд євро на оборонні потреби України – Politico

Під час виступу на засіданні Кримської платформи в Києві Новак, яка була обрана президенткою Угорщини на 75-й день повномасштабного вторгнення, вкотре наголосила, що її країна засуджує російську агресію.

«Після свого обрання я підтвердила: угорці засуджують збройне вторгнення і Україна займає своє місце в Європі. Я також зазначила, що воєнні злочини треба розслідувати. Що ми відстоюємо сторону невинних жертв і що Угорщина готова відігравати роль посередника в мирних перемовинах. Хочу вас запевнити, пане президенте, що Угорщина досі дотримується цих принципів», — звернулась Новак до Зеленського.

Вона також наголосила, що скільки б часу не пішло на те, щоб повернутися до миру, Угорщина надаватиме гуманітарну та освітню допомогу, а також підтримуватиме навчальні проєкти.

Перед візитом до Києва Новак відвідала Закарпаття, де обговорила з місцевим керівництвом низку проєктів. 

Як пише Financial Times, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну минулого року більшість угорців на Закарпатті змінили свою думку щодо прем'єра Угорщини Віктора Орбана через його активну підтримку Владіміра Путіна.