UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський затвердив виконувача обов’язків керівника Нацгвардії

Відставку Балана прийняли без обговорення.

Президент Володимир Зеленський своїми указами змінив керівництво Національної гвардії України, зокрема прийняв заяву про відставку Миколи Балана, яку той подав після трагедії в місті Дніпро, де солдат строкової служби застрелив п’ятьох співслуживців та ще п’ятьох поранив.

Так, одним указом президент звільнив Балана Миколу Івановича з посади командувача Національної гвардії України.

Іншим указом генерал-лейтенанта Лебедя Юрія Анатолійовича, кандидатуру якого подав міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, призначено виконуючим обов’язки командувача Національної гвардії України.

Зазначимо, що  генерал-полковник Микола Балан за власною ініціативою  написав рапорт про відставку після подій на заводі «Південмаш» у ніч на 27 січня, коли нацгвардієць Артемій Рябчук застрелив п’ятьох людей і втік. Згодом Рябчук здався поліції.

Читайте також: Двоє з поранених у Дніпрі нацгвардійців у критичному стані

Нагадаємо,  27 січня о 3:40 на території Південного машинобудівного заводу «Південмаш» військовослужбовець Національної гвардії України солдат строкової служби Артемій Рябчук під час видачі зброї з невстановлених причин, пострілами з автомата Калашникова розстріляв караул військовослужбовців НГУ, після чого зі зброєю втік. У результаті трагедії п’ятеро осіб загинули, а ще п’ятеро отримали поранення. 

У Держбюро розслідувань заявили, що слідство розглядає кілька версій стрілянини нацгвардійця. Зокрема серед версій – нестатутні стосунки. За інформацією депутатки Юлії Яцик («Слуга народу»), з військового знущались товариші по службі, а керівництво стало на бік кривдників.

Також низка ЗМІ повідомили, що у військовій частині, де служив винуватець подій, була складна атмосфера, часто траплялись факти цькування та приниження солдат.