UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський заявив про важливість збереження медреформи, але доручив готувати план «Б»

Рада і МОЗ повинні розробити модель страхової медицини.

Президент України Володимир Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради. У ньому гарант знову згадав медичну реформу.

«Давайте визнаємо правду: реформа має як очевидні переваги, так і відверто слабкі місця. Наше завдання - зберегти всі позитивні моменти і виправити помилки», - заявив він.

Зеленський також підтвердив раніше озвучену тезу про те, що змінами в українській медицині «мають бути задоволені і пацієнти, і медики всіх рівнів».

Говорячи про досягнення, президент згадав створення і розвиток в Україні системи трансплантології. За його словами, запуск мережі трансплантаційних центрів в країні можливий за два-три роки.

Попри бажання зберегти плюси медреформи, Зеленський доручив профільному комітету Верховної Ради і Міністерству охорони здоров'я підготувати моделі страхової медицини, які могли б бути реалізовані в Україні.

«Чекаю від профільного комітету і міністерства моделі страхової медицини, які могли б з'явитися в Україні», - додав він.

2 жовтня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про плани стимулювати розвиток добровільного медичного страхування в Україні. Для чого потрібно «на законодавчому рівні створити прозорі та зрозумілі умови для роботи страхових компаній».

Читайте також: Прем'єр-міністр про майбутнє медреформи: "Законопроєкту про відтермінування не буде"

4 травня президент Володимир Зеленський публічно закликав керівництво МОЗ та профільного парламентського комітету запропонувати план з «поліпшення» другого етапу медичної реформи. 8 вересня Зеленський призначив МОЗ дедлайн: відомство повинно представити формат продовження медреформи або її зміни.

Докладніше про те, що відбувається з медреформою і Міністерством охорони здоров'я, читайте в інтерв'ю Оксани Сухорукової «Медреформа. Розтяжка президента», з якої поспілкувалася Алла Котляр.