UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вніс зміни в правила кредитування для жителів зони АТО/ООС

Жителі Донбасу можуть не платити нараховану по кредитах пеню.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 1451-ІХ "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції".

Верховна Рада прийняла документ 19 травня, повідомляють в Офісі президента.

Відповідно до закону скасовується заборона нараховувати пеню штрафи на основну суму заборгованості за кредитами, які брали після 1 травня 2021 року громадяни України, які проживають на території проведення антитерористичної операції (крім окремо визначених населених пунктів).

Ці положення застосовуються до договорів, укладених після 1 травня або до яких після цієї дати за погодженням сторін вносилися зміни щодо продовження строків, зменшення розміру відсотків і штрафів.

"Українці, які проживають в зоні проведення АТО/ООС і мають заборгованість за кредитами, взятими до травня цього року, і в подальшому мають право не платити пеню і штрафи на основну суму заборгованості", - пояснюють в Офісі Зеленського.

Також скасовується заборона на звернення стягнення на заставне майно за кредитами, оформлені після травня 2021 року за заставу нерухомості, що належить громадянам і представникам малого та середнього бізнесу і розташована в зоні проведення АТО/ООС.

Читайте також: П'ять місяців без зарплати: жителі окупованого Алчевська вийшли на акцію протесту

Таким чином, залишиться в дії заборона виселяти громадян з житлових будинків, переданих в іпотеку за діючими кредитними договорами, навіть на підставі судового рішення про звернення стягнення на об'єкт іпотеки.

"Це гарантує збереження прав для людей, які мали або мають складне фінансове становище через проведення АТО/ООС, але водночас спростить доступ громадян, які володіють нерухомістю в Луганській, Донецькій та частини Харківської області, до банківського кредитування, в тому числі державних програм "Доступні кредити 5-7-9%" і "Доступна іпотека 7%" на рівних умовах з усіма громадянами України ", - йдеться в повідомленні ОП.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Раніше повідомлялося, що в Україні без обов'язкової самоізоляції можуть в'їхати жителі ОРДЛО, які планують вакцинуватися від коронавірусу. Списки таких громадян будуть перебувати на КПВВ в Донбасі, повідомили в пресцентрі ДПСУ.

Без самоізоляції пропускатимуть громадян України, які бажають здійснити вакцинацію від COVID-19 на території, де органи влади України здійснюють свої повноваження в повному обсязі.