UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський: Росіяни намагатимуться повторити енергетичний терор восени і взимку

"Маємо бути готові в будь-якому випадку до цього як на державному, найвищому рівні, так і на рівні кожного міста, села й містечка".

Президент Володимир Зеленський на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад в Івано-Франківську заявив, що восени та взимку російські окупанти можуть знову наносити удари по енергетичній інфраструктурі нашої держави. Про це він розповів у своєму Telegram.

"Очевидно, що цієї осені, та очевидно, може так статися, що і зими, ворог спробує повторити терор проти української енергетики. Маємо бути готові в будь-якому випадку до цього як на державному, найвищому рівні, так і на рівні кожного міста, села й містечка", – зазначив глава держави.

За його словами, захист української енергосистеми передбачає два елементи: фізичний захист об’єктів енергетики від ударів ракет і дронів, диверсій і кібератак, а також управління енергетичною системою та конкретними її частинами, яке має забезпечити генерацію і розподіл енергії навіть в умовах війни.

"На урядовому і безпековому рівнях ми зробимо все можливе. Відповідальність громад – це максимальне сприяння силам оборони та безпеки, уряду в заходах для захисту енергетики, а також максимальний рівень готовності громад до будь-яких складних випробувань і надзвичайних ситуацій в енергетиці", – додав він.

Читайте також: Зима без світла і тепла: поради, які допоможуть підготуватися

Енергосистема країни хоч і з труднощами, але витримала ракетні удари. Газу й вугілля теж вистачило. Це результат колосальної роботи енергетиків усіх рівнів, ремонтників, зенітників. Та й стійкості населення, яке не створювало паніки.  Що треба зробити для підготовки до наступного зимового періоду та що треба робити вже зараза, читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича «Як енергетика готується до наступної зими» на ZN.UA.