UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський прокоментував чутки про те, що Україна готується створити ядерну зброю

Він закликав не перекручувати зміст сказаного.

Україна не готується створити ядерну зброю. На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський  на спільній з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте пресконференції в Брюсселі.

“Ми ніколи не говорили про те, що ми готуємося створити ядерну зброю. Я сказав, що коли був підписаний Будапештський меморандум країнами ядерного клубу, було прописано, що Україна віддає ядерну зброю і Україна від цих країн-підписантів (на той час включно з Росією, Китаєм, США) матиме гарантії безпеки, територіальної цілісності і суверенності. Це те, що я сказав. Це означає, що ми віддали ядерну зброю. І ці люди, які тоді були партнерами тоді, повинні були нам надати гарантії безпеки”, – сказав  Зеленський.

Він нагадав, що Будапештський меморандум не став для України захистом від військової агресії з боку Росії.

“Тому у нас немає альтернативи, крім НАТО. Це наш сигнал. Будь ласка, не перекручуйте слова”, – додав президент України.

Марк Рютте, у свою чергу,  також закликав журналістів не викривлювати меседжі.

“Україна буде в НАТО. А до того часу ми зробимо все, що потрібно, щоб Україна мала все для перемоги”, – зазначив Генсек Альянсу.

Раніше німецьке видання Bild з посиланням на неназваного українського чиновника повідомило, що Україна має матеріал і знання щодо створення ядерної зброї, тож для створення першої бомби, за словами джерела, знадобиться лише кілька тижнів.

Володимир Зеленський під час брифінгу у Брюсселі розповів про свою розмову із кандидатом у президенти США Дональдом Трампом під час якої той погодився, що вимога України  стати повноправним членом НАТО попри війну є справедливою та логічною.