UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про Bayraktar на Донбасі: «ЗСУ використовують наявне озброєння лише для захисту України»

Цього тижня ЗСУ на Донбасі вперше використали ударні дрони Bayraktar.

Збройні сили України використовують наявне озброєння лише, аби захистити суверенітет та територіальну цілісність країни, заявив президент Володимир Зеленський, коментуючи застосування безпілотника Bayraktar на Донбасі. Водночас він додав, що ЗСУ це роблять у відповідь на порушення режиму тиші на Донбасі з боку окупантів.

«Україна захищає свою територію і свій суверенітет згідно з обов’язком і присягою кожного, хто служить сьогодні, хто захищає українську державність. Ми не наступаємо, ми тільки відповідаємо», - заявив Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів про реакції деяких країн на застосування ЗСУ безпілотника Bayraktar на Донбасі.

Президент додав, що українські військові відповідають «згідно з домовленостями щодо режиму припинення вогню». Адже саме в такому форматі, як зазначив Зеленський, Україна діятиме й надалі.

Президент наголосив, що безпілотники Україна використовує лише для захисту.

«Коли українська армія відчуває, що потрібно захищати свою землю, вона так і робить. І далі вона діятиме саме за цим принципом», – підсумував Зеленський.

Читайте також: "Вільха", "Нептун", "Богдана" та інші: скільки новітніх зразків військової техніки розробляють зараз в Україні

26 жовтня ЗСУ вперше застосували ударні дрони Bayraktar у зоні ООС. Збройними силами України було ухвалено рішення задіяти турецькі ударні безпілотники у відповідь на вогонь російських окупантів.

Наступного дня стурбованість застосуванням Україною безпілотника Bayraktar висловила Німеччина, пізніше до неї приєдналася і Франція. Водночас у посольстві США коментуючи використання безпілотника заявили, що риторика РФ про те, що ситуацію на Донбасі загострює Україна, не лише вводить в оману, а й загострює ескалацію напруженості.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник жорстко відповів на «глибоке занепокоєння» Берліна використанням дронів Bayraktar.