UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав закон, що дозволяє ТрО виконувати завдання у зоні бойових дій

Верховна Рада ухвалила закон ще 6 травня.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що надає можливість територіальній обороні виконувати завдання в районах, де ведуться бойові дії. Про це свідчить картка законопроекту № 6521.

За допомогою документа внесені зміни до низки положень Закону України "Про основи національного спротиву".

Змінився пункт перший частини третьої статті третьої, в якій законопроектом пропонується виключити обмеження виконання завдань територіальною обороною саме до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для воєнних дій на відсіч збройної агресії проти України.

Також зміни були внесені у частину першу статті 20 Закону України "Про основи національного спротиву", в якій була закріплена можливість виконання завдань територіальної оборони тільки поза районами ведення воєнних дій. Документ передбачає можливість територіальній обороні виконувати завдання на всій території України включно з районами ведення воєнних дій.

Важливо зазначити, що питання використання підрозділів ТрО та ДФТГ у зоні бойових дій частково було знято ще місяць тому: Верховна Рада ще 6 травня ухвалила закон №6521, яким, по суті, заднім числом узаконила участь бійців територіальної оборони в бойових діях. Президент, щоправда, підписав його лише тепер. Що, однак, не впливало на лінію Генштабу ЗСУ стосовно ТРО. Нещодавня ротація командувача сил ТРО – Юрія Галушкіна змінив Ігор Танцюра – зафіксувала потенційне закріплення стратегії використання сил ТРО на фронті. Докладніше в інтерв'ю Інни Ведернікової з головою фонду "Повернись живим" Тарасом Чмутом: "Держава, яка не готувалася до війни, вимушена виходити з пріоритетів. Спочатку арта, потім — "броники".

Нагадаємо, Верховна Рада України проголосувала за визнання добровольців Територіальної оборони ветеранами війни. Відповідне рішення прийняли на засіданні 15 березня. За законопроект проголосували 344 депутати.