UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав закон про тарифи на опалення

Зараз в Україні діють тарифи, встановлені у 2018 році.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законів щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг".

Про це йдеться на сторінці законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Депутати проголосували за вказаний закон у другому читанні 3 грудня 2020 року.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, він покликаний виправити колізію, через яку з травня 2018 року біля Нацкомісії з тарифами відсутні повноваження щодо встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії, при цьому місцевій владі ці повноваження не передані.

Таким чином, до теперішнього часу діють тарифи на виробництво тепла, встановлені у 2018 році.

Закон пропонує усунути цю колізію, а також дозволить НКРЕКУ встановлювати тарифи на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води.

Підписати цей законопроєкт закликав депутатів міський голова Києва Кличко, аргументуючи це тим, що він дозволить теплопостачальним підприємствам України застосовувати нижчу ціну на газ і встановлювати більш низькі ціни на тепло і гарячу воду для населення.

Закон є важливим для співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Сфера дії закону зачіпає послуги, пов'язані з постачанням теплової енергії та гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення, а також поводження з побутовими відходами, і не поширюється на послуги, пов'язані з постачанням і розподілом електроенергії та газу.

Читайте також: Тариф на газ - "Нафтогаз" оприлюднив річну ціну

Законопроєкт, зокрема, передбачає:

Раніше Верховна Рада прийняла проєкт постанови №5382 "Про звернення до Кабінету Міністрів України про вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій". Документ підтримали 311 народних депутатів.

Верховна Рада рекомендувала уряду встановити для побутових споживачів, які постійно проживають в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, пільгову фіксовану ціну в розмірі 70% діючого тарифу для відповідної групи населення. Кабінет міністрів повинен це зробити невідкладно, протягом 14 календарних днів з моменту вступу в силу постанови.

Рівніші новий глава НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко назвав умови, за яких можливо знизити ціни на газ для населення.

За словами Вітренко, однією з умов зниження цін є нарощування видобутку газу в Україні. Тому спільно з Укргазвидобуванням будуть опрацьовані можливості збільшення видобутку.