UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський доручив Шмигалю розглянути можливість заборони вручення повісток на вулиці й блокпостах

Президент відповів на петицію громадян України стосовно цього питання.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на петицію щодо заборони видачі повісток на вулиці, блокпостах і АЗС, звернувшись до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням комплексно розглянути це питання в контексті дотримання прав громадян і законодавства. Про йдеться на сайті офісу президента.

"Дякую всім, хто долучився до використання такої форми взаємодії влади i суспільства, як електронна петиція, та висловив відповідну позицію щодо проблем, якi турбують ycix українців, зокрема, щодо питань, пов'язаних iз проведенням мобілізації як однієї з важливих складових забезпечення оборони держави", – зазначив Зеленський.

Очільник держави пояснив, що може діяти лише на підставі Конституції та законів України, а захист Батьківщини, її незалежності й територіальної цілісності, згідно з Конституцією, – обов'язок громадян.

Він додав, що за законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" організацію та порядок цього процесу визначають закони, акти президента й Кабміну.

Зокрема, президент проводить загальне керівництво щодо мобілізації, а також окреслює її мету, завдання, порядок, вид, обсяги й терміни проведення. Водночас організацією керує Кабінет Міністрів, а безпосередньою реалізацією відповідних заходів – голови центральних органів виконавчої влади та інших держустанов і центральні органи управління певних військових формувань.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можна відмовитися від повістки

Крім цього, Міністерство оборони через Генеральний штаб ЗСУ здійснює планування й проведення мобілізації у Збройних Силах України та бере участь у її організації в інших військових формуваннях.

За даними президента, порядок призову на військову службу резервістів і військовозобов’язаних у час мобілізації визначають закони "Про військовий обов'язок i військову службу" й "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Зеленський зазначив, що такі заходи проводяться для доукомплектування військових посад, згідно зі штатами воєнного часу, у визначені мобілізаційними планами ЗСУ чи інших формувань терміни. 

Порядок же оповіщення військовозобов’язаних і вручення їм повісток про призов під час мобілізації регулюють акти Кабміну, Міноборони й Генштабу.

"Ураховуючи викладене, я звернувся до Прем'єр-Міністра України Д.Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання в контексті дотримання прав громадян та законодавства про військовий обов'язок i військову службу", – підсумував президент України.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков пояснив, що повістки, які отримують військовозобов’язані ще не означають, що людину відправлять на фронт.