UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський анонсував створення "міністерства єдності" для українців за кордоном: яка його мета

Він наголосив, що досі перед країною не було таких викликів, адже не траплялося випадків, коли така велика кількість громадян знаходилися за межами держави. 

Президент України Володимир Зеленський розповів, що в нашій країні створять інституцію, яка об'єднуватиме українців за кордоном, протистоятиме проросійським наративам та забезпечуватиме "достатню силу глобальної української єдності". Зараз, продовжив глава держави, готується її запуск. 

"Мільйони наших людей в інших країнах, їхні зв’язки й відносини з Україною, захист наших спільних інтересів як нації — усе це буде сферою відповідальності нової інституції. Фактично це має бути міністерство української єдності та протидії російським впливам на українців", — сказав Зеленський.

Він нагадав, що російська пропаганда є й за кордоном, і часто вона спрямована проти громадян України. Для її поширення Кремль використовує і власні церковні структури, завдання яких — забезпечення роботи агентури та створення розколів. 

"Також бачимо, що освітні, культурні та інформаційні потреби українців в інших країнах вимагають більшої активності від нашої держави. І це принципово нове завдання для України — раніше ми ніколи не мали такої частини нашого народу за кордоном", — додав глава держави, пояснюючи, що лише МЗС не впорається з цими викликами, адже йдеться про мільйони українців. 

Читайте також: Шлюб між українцями за кордоном: що потрібно знати

Президент пообіцяв представити деталі цієї ініціативи згодом.