UA / RU
Підтримати ZN.ua

Надягали на голову пакет і підключали струм: Денисова заявила про тортури стосовно журналіста Єсипенко в Криму

Людмила Денисова повідомила, що здоров'я журналіста різко погіршилося.

Здоров'я українського журналіста "Радіо Свобода" Владислава Єсипенко, для якого окупанти в Криму вимагають 18 років позбавлення волі, погіршується, про що повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова в Telegram-каналі.

Денисова також повідомила, що журналіста катували.

"Стурбована погіршенням стану здоров'я незаконно утримуваного в СІЗО №1 міста Сімферополя у тимчасово окупованому Криму громадянина України Владислава Єсипенко. У нього почалися серйозні проблеми з артеріальним тиском і зором, загострилася сечокам'яна хвороба, стало наслідком застосування до Владислава тортур і незаконних методів допиту під час безпідставного затримання в березні 2021 року. Співробітники російської ФСБ надягали чоловікові на голову пакет, позбавляючи можливості дихати, підключали електричний струм до різних частин тіла і жорстоко бив ", - заявила Денисова.

За словами Денисової, адміністрація СІЗО цинічно ігнорує погіршення стану здоров'я журналіста і не надає необхідної медичної допомоги.

Вона також звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново забезпечити Владиславу Єсипенко медичне обстеження і надати необхідну медичну допомогу з проведенням профільного лікування в спеціалізованому медичному закладі.

"Закликаю міжнародне співтовариство відреагувати на факти порушення прав Владислава Єсипенко та вжити всіх можливих заходів, щоб припинити тортури стосовно українських громадян в місцях несвободи тимчасово окупованого Криму і РФ", - додала Денисова.

Читайте також: У Києві провели акцію в підтримку арештованого в Криму журналіста Єсипенка

У березні Федеральна служба безпеки Росії затримала в Криму нібито "шпигуна" Владислава Єсипенко за "збір інформації в інтересах спецслужб України". Незабаром з'ясувалося, що чоловік працює фрілансером в українській службі "Радіо Свобода".

Підконтрольний Кремлю "суд" окупованого Криму відправив співробітника "Радіо Свобода" під арешт. 12 березня його заарештували на два місяці, до 11 травня, незабаром арешт продовжили до середини липня.

Окупанти звинувачують Єсипенко за нібито "незаконне виготовлення вибухових речовин і зберіганні зброї". Журналіст не визнає своєї провини.