UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збій у роботі Держлікслужби кожного дня залишає сотні українців без необхідних сильних знеболюючих

Проблема існує щонайменше від початку літа і в МОЗ на неї не реагують.

Низка українських аптек тривалий час стикається із проблемами верифікації їхньої діяльності в системі Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, через що не можуть відпускати препарати для знеболення за електронними рецептами, повідомила ветеранка ЗСУ, співзасновниця Благодійного фонду «СВОЇ» Леся Литвинова.

«Останнім часом велика кількість аптек, які відпускають знеболення, стикаються з типовою проблемою. Кожного ранку після обміну даними між ЕСОЗ і Держлікслужбою, аптеки отримують статус "не верифіковано" і, відповідно, не можуть здійснювати відпуск знеболення. Аптека телефонує в НСЗУ, НСЗУ перевіряє ліцензію і руками верифікує аптеку. Частину дня аптека може працювати в штатному режимі. Але потім місто засинає і прокидається.... ні, не мафія, а щоденний обмін даними. Ну і по колу», - описала вона коротко суть проблеми у Facebok, звертаючись до міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Литвинова підкреслила, що проблема не нова, у когось такі труднощі виникли ще на початку літа, а в деяких аптек на початку осені. При цьому найбільше страждають не аптеки, які не можуть відпустити товар, а власне пацієнти, яким потрібне системне знеболення.

«Майже всі наші пацієнти, які отримають наркотичне знеболення, живуть в режимі "Вибачте, сьогодні відпуску передоплачених препаратів не буде - ой, почекайте, може і буде - буде, але ми закриваємось за годину, спробуйте встигнути, - нажаль, не встигли, спробуйте завтра"», - описала вона.

Активістка додала до свого допису звернення директора ТОВ «Астрея Фарм» до голови НСЗУ Наталії Гусак, в якій керівник фармацевтичної мережі описує щоденні збої в роботі.

«Я б страшено хотіла подякувати за фентаніл в реібурсації. Але навіщо  він там потрібен, якщо люди не зможуть його отримати через банальний баг в програмі? Або через недокомунікацію між Держлікслужбою та НСЗУ», - додала Литвинова та закликала міністра Ляшка посприяти нарешті вирішенню проблеми, бо на офіційні звернення аптек в системі не реагують.