UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заввідділу інтервенційної кардіології Георгію Маньковському надано звання Заслуженого лікаря України

Президент України вручив нагороди у зв'язку з Днем медика.

Заступнику директора Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, завідувачу відділення інтервенційної кардіології Георгію Маньковському, надано почесне звання Заслуженого лікаря України.

Нагороду лікаря вручив особисто президент України Володимир Зеленський під час урочистостей з нагоди Дня медичного працівника.

Георгій Маньковський - представник вже третього покоління видатних київських лікарів Маньківських. В Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії він рятує людей щодня, адже туди часто потрапляють так звані "відмовники" - пацієнти, яких відмовилися оперувати інші медустанови.

Центр дитячої кардіології та кардіохірургії спочатку був відділенням кардіохірургії та реанімації новонароджених при Інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова. Його заснували в 1992 році. У 1996-му при відділенні створили науковий відділ, який очолив кардіохірург Ілля Ємець. Він перший в Україні й на пострадянському просторі почав оперувати новонароджених зі складними вадами серця - до середини 1990-х цей діагноз вважався вироком.

Коли у 2003 році Центр став окремою медустановою, тут лікували переважно дітей. Десять років тому в одному з корпусів відкрили клініку для дорослих - Маньковський курирує в Центрі розвиток саме цього напрямку. У Центрі постійно впроваджують закордонні методи роботи.

Читайте також: Українським медикам підвищать мінімальну зарплату – указ президента

В Україні до професії лікаря завжди ставилися з великою повагою, адже без них неможливий розвиток людства, а в період пандемії коронавірусу медики щодня ризикують своїм здоров'ям заради лікарського обов'язку. Щоб вшанувати цю професію, було встановлено свято всіх працівників медичної сфери України.

Свято відзначається щорічно в третю неділю червня. У 2021 році день випадає на 20 червня. У цей день лікарі всіх напрямків, санітари, лаборанти та медсестри приймають поздоровлення і подарунки.

Неофіційно День медпрацівника відзначався в Радянському Союзі з 1980 року. У кожній республіці була встановлена своя дата свята. Після розпаду СРСР День медичного працівника був включений в список неофіційних свят різних пострадянських країн.

В Україні свято було встановлено в червні 1994 року указом президента Леоніда Кравчука з ініціативи працівників закладів охорони здоров'я. Як правило, до Дня медичного працівника присвячено безліч конференцій, виставок, конкурсів, семінарів і презентацій, але в цьому році на святкування і привітання вплине пандемія коронавірусу, яка вже понад рік триває в Україні та у світі.

Раніше в Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова вперше в Україні провели операцію з передопераційним моделюванням з використанням технології віртуальної реальності. Пацієнткою стала 12-річна дівчинка, яка страждала від симптоматичної артеріальної гіпертензії.