UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завод "Магарач" і його старовинні підвали по сусідству з "дачею Януковича" повністю зрівняли з землею

Підвали, що були побудовані більш 180 років тому і зберігали до минулої осені унікальну наукову колекцію вина, знищені. У "Магарачі" не кажуть, як планують розпорядитися звільненою від заводу і підвалів ділянкою.

Всі будівлі колишнього винзаводу Південнобережного відділення агрофірми "Магарач" у Відрадному (Масандра) поруч із "дачею Януковича" повністю демонтовано, на їхньому місці - розчищена площадка. Знищено також і старовинні підвали, побудовані більш 180 років тому, в яких до минулої осені зберігалася унікальна наукова колекція вина Національного інституту винограду і вина "Магарач" (НІВіВ).

На відео "Центру журналістських розслідувань" видно, як важка техніка рівняє вже очищену від всіх будівель територію. Одночасно будівельники вбивають по периметру палі, ймовірно, для огородження майбутнього будівництва. З лиця землі знесено також фізіологічний майданчик вчених-виноградарів і комплекс лізіметрів. Недоторканими поки залишаються тільки виноградники, розташовані на схилі, серед яких - останні гектари знаменитого мускату білого Магарача. Виноградники знаходяться у занедбаному вигляді.

В інституті не кажуть, як планують розпорядитися звільненою від заводу і підвалів ділянкою. Провідний юрисконсульт НІВіВ "Магарач" Алевтина Писаренко повідомила наступне: "Уточню, що у Відрадному ведуться не будівельні, а демонтажні роботи. Оскільки Інститут і Агрофірма ще не мають правовстановлюючих документів на цю землю, то планувати подальший її розвиток ми не можемо. Це питання на перспективу".

З приводу ліквідації старовинних підвалів Алевтина Писаренко повідомила, що відповідно до експертного висновку Науково-дослідного інституту будівельного виробництва, всі будинки у Відрадному перебували в непридатному для експлуатації стані.

"Підвали у Відрадному не мають статусу історичної або будь-якої іншої пам'ятки. У зв'язку з тим, що будівлі колишнього заводу знаходяться в зоні активного зсуву, підвали не можуть бути використані за призначенням", - зазначила Писаренко.

Нагадаємо, протягом 2012 року здійснювались активні дії щодо звільнення заводу і дослідного майданчика НІВіВ "Магарач" у Відрадному, які прилягають до т.зв. "дачі Януковича", були звільнені співробітники, вивезена унікальна колекція вина "Магарача". 13 листопада 2012 року остання партія колекційних пляшок вина знаменитої енотеки інституту була перевезена з історичного підвалу в урочищі Магарач у колишній напівпідвал ДП "Лівадія".

Розкішна вілла, відома в народі як "Чайний будиночок" або "дача Януковича" була побудована у Відрадному на місці старої ампелографічної колекції "Магарача", від ділянки під якою президія Академії аграрних наук добровільно відмовилася. У 2003 році уряд Криму передав її в оренду на 49 років "Міжрегіональному промисловому союзу" під протекторатом тоді ще правої руки Віктора Януковича і куратора Криму Антона Пригодського. У 2008 року уряд Криму задовольнив звернення МПС про розірвання договорів оренди на обидві ділянки загальною площею 2,05 га і передав їх ТОВ "Пансіонат сімейного типу". Засновниками ТОВ є структури, близькі до сина президента Олександра Януковича.

На думку громадськості та науковців, які протестували проти варварської "евакуації "Магарача" з його історичного місця, ліквідація Південнобережного відділення інституту мала на меті розширити територію "дачі Януковича".

Представники Наукового товариства виноградарів і виноробів України, Громадянського комітету Великої Ялти та жителі Ялти вимагали зупинити дії зі знищення Південнобережного відділення агрофірми "Магарач" у с. Відрадне.

Читайте також:

Ялтинці закликали Януковича не розширювати "Межигір'я за рахунок "Магарача" (ФОТО)

"Магарач" евакуював унікальну колекцію вина, щоб звільнити територію поруч із "дачею Януковича"