UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затриманий на хабарі у $ 22 тисячі трансплантолог інституту ім. Шалімова відбувся штрафом

Лікар визнав провину та пішов на угоду зі слідством.

Солом'янський районний суд Києва засудив до штрафу завідувача відділом Національного інституту трансплантології ім. Шалімова, який вимагав і отримав від пацієнта понад $ 20 тисяч хабара за операцію з пересадки печінки.

Таке рішення суддя Оксана Криворот ухвалила 9 січня, йдеться у матеріалах суду в Єдиному реєстрі судових рішень.

Навесні 2019 року трансплантолог поставив одному зі своїх пацієнтів діагноз "рак печінки на тлі цирозу й гепатиту "С". Лікар запевняв – єдиним способом лікування є операція з пересадки печінки. Якщо ж пацієнт відмовиться, він може померти.

За операцію та подальше лікування заввідділом вимагав $ 30 тисяч хабара. Наприкінці вересня пацієнт передав лікареві дві тисячі доларів, під час другого "траншу" 3 жовтня хабарника затримали у його ж робочому кабінеті.

Дії трансплантолога кваліфікували за ч.1 статті 184 (порушення права на безоплатну медичну допомогу) і ч.3 статті 354 (підкуп працівника підприємства, установи чи організації).

Він визнав провину і 12 грудня уклав угоду зі слідством. Суд призначив йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це 8500 гривень.

Зазначимо, на час проведення досудового розслідування лікаря від посади не відсторонювали, він міг продовжувати оперувати. За даними ЗМІ, засудженим є доктор медичних наук, професор Олег Котенко.

За даними Служби безпеки України, незаконні побори з пацієнтів у відділенні трансплантації і хірургії печінки інститут ім. Шалімова були систематичними.

"Ескулапи", використовуючи своє посадове становище, організували механізм поборів з пацієнтів, які готуються до важких операцій з трансплантації органів. За попередню консультацію вони "брали" 3 тис грн, за хірургічні втручання і проведення операцій суми становили від 20 до 50 тисяч доларів", - розповідали у спецслужбі.

При обшуку в кабінеті трансплантолога знайшли понад $ 60 тисяч, ще 840 тисяч вилучили в банківській комірці.