UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затриманих українських рибалок тримають у нелюдських умовах

Рибалки за час затримання схудли на 40 кг.

Рибалок з українського судна "ЯМК-0041", яке затримали 5 травня біля берегів анексованого Криму, на даний момент утримують на території прикордонного управління ФСБ Росії в Балаклаві в нелюдських умовах. Про це повідомив Сергій Легостов, адвокат одного з моряків Руслана Скрипника, пише "Крим. Реалії".

Зі слів Скрипника, на рибалок психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула.

"Його (Скрипника - ред.) допитували 10 разів, при цьому сказали, що ні адвокат, ні консул не покладені. Утримували в жахливих умовах, піддавали нелюдському принижуючому поводженню. На три доби – з 28 по 30 травня – взагалі замкнули в столярному цеху... Водили-виводили, то з автоматами, то без. Були якісь короткочасні зустрічі з дружиною, але перед тим кают-компанію судна обставляли прослуховуючої та відеоапаратурою", - заявив адвокат Скрипника.

Також, зі слів Скрипника, інших моряків змусили написати заяву, що вони добровільно знаходяться в режимній прикордонній зоні ФСБ.

"В останні дні до 25 червня рибалки влаштували голодування, один з них намагався повіситися. Люди на межі фізичного і психічного виснаження", – зазначив адвокат.

За його словами, його підзахисний за час затримання схуд на 40 кг.

Повідомлялося, що в Чорному морі в порт окупованої Феодосії зайшов, що отримав пошкодження корпусу суховантаж BERG під прапором Молдови, серед членів екіпажу якого кілька громадян України.