UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затримали 59 найманців РФ і вилучили близько 700 одиниць зброї: Прикордонники звітували за рік

У порівнянні з 2019-м показники зросли в середньому на 30%.

Протягом 2020 го року прикордонники затримали 59 найманців збройних формувань Російської Федерації, виявили близько 700 одиниць зброї та понад 30 тисяч боєприпасів. У порівнянні з 2019 роком ці показники в середньому зросли майже на 30%, повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

"На державному кордоні України, уздовж лінії розмежування в зоні проведення ООС і адмінграніцах з ТОЙ АР Крим протягом 2020 співробітники Держприкордонслужби вилучили 698 одиниць зброї і 30,4 тисячі боєприпасів, 18 тисяч з яких - в зоні проведення ООС", - йдеться в повідомленні.

Відзначається що спеціально навчені собаки прикордонників допомогли знайти 19% від загальної кількості виявленої зброї та боєприпасів.

Також в 2020 році прикордонники виявили понад 20 кг вибухівки. З яких 17,6 кг - в зоні проведення ООС.

Прикордонники повідомляють, що переважна більшість, а це понад 500 одиниць виявленої зброї - холодна і пневматична. Із них близько 300 одиниць зброї було виявлено на кордоні з Польщею і Румунією. 75 одиниць зброї, переважна більшість з якого теж пневматична, виявлено на кордоні з РФ і Білоруссю.

У відомстві підкреслили, що чимала кількість затримань відбулася завдяки чіткій роботі оперативних підрозділів, а також за їхньою інформацією. Крім того, оперативники Держприкордонслужби зі складу Об'єднаних сил продовжують активну протидію можливим ворожим диверсій, переміщенню зброї та обладнання схованок збройних формувань РФ і їх найманців.

Так, протягом 2020 року, переважно в зоні ООС, виявили 15 схованок з боєприпасами, 116 гранат, 14 хв і більше 70 вибухових пристроїв.

Крім того, встановлено понад 300 осіб, причетних до терористичних організацій, затримані 59 найманців РФ, 7 з яких вже арештовані.

Читайте також: На кордоні з Росією камери зафіксували незвичайну валютну операцію

Раніше в Держприкордонслужбі відзвітували про те, які порушення зафіксували протягом 2020 року. Незважаючи на значне скорочення пасажиропотоку в 2020 році зросли показники Держприкордонслужби щодо виявлення валюти, антикваріату і певних видів товарів. Вартість затриманих органами ДПС в минулому році товарів в 1,8 рази вище за аналогічний показник 2019 року.

У 2020 році прикордонники самостійно або разом з іншими органами затримали товарів майже на 730 млн грн. Також в минулому році прикордонники припинили більше спроб незаконного переміщення автозапчастин з Польщі та Білорусі, духів з Румунії, а також валюти в Україну і антикваріату за кордон.