UA / RU
Підтримати ZN.ua

Засуджений за вбивство ексдепутат звільнився достроково завдяки «допомозі» прокурорів – ОГП

За даними ЗМІ, ідеться про Віктора Лозінського. У жовтні 2020 року він виграв вибори в ОТГ у тому ж регіоні, де стався злочин.

Співробітників прокуратури Київської області підозрюють в умисному неоскарженні умовно-дострокового звільнення колишнього народного депутата, засудженого за умисне вбивство. За даними «Української правди», ідеться про депутата VI скликання Віктора Лозінського («Блок Юлії Тимошенко»).

Як зазначається в обвинувальному акті, саме несвоєчасне оскарження прокурорами, котрі діяли в інтересах засудженого, дозволило колишньому депутату звільнитись «у зв’язку зі станом здоров’я».

Натомість екскерівник прокуратури, задля уникнення відповідальності та приховування протиправних дій підлеглих, склав і видав неправдиву апеляційну скаргу на цю ухвалу суду. Щоб реєстрація скарги начебто вкладалась у визначений законом строк, він вніс хибні дані до автоматизованої системи обліку роботи органів прокуратури.

Аби остаточно приховати усі сліди незаконних маніпуляцій, посадовець повідомив про «вчинення злочину» і підробив докази обвинувачення. Зокрема, за документами виходило, що злочин скоїли не прокурори, а працівники виправної колонії, які нібито незаконно випустили засудженого.

Дії колишнього очільника прокуратури Київщини кваліфіковано за такими статтями: організація несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи, службове підроблення, приховування злочину, завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення (ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 361; ч. 3, 4 ст. 27, ч. 1 ст. 366; ч. 1 ст. 396; ч. 2 ст. 383 ККУ).

Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Офісу генерального прокурора скерувала до суду обвинувальний акт, досудове розслідування доручено Державному бюро розслідувань.

Читайте також: З екс-депутата Лозінського, який вбив людину, достроково знята судимість

Нагадаємо, у 2020 році Віктор Лозінський переміг на виборах голови Підвисоцької об’єднаної громади  Голованівського району Кіровоградської області. Саме в цьому регіоні сталося вбивство селянина, за яке судили ексдепутата.

У 2011 році Лозінського засудили до 15 років позбавлення волі за вбивство селянина Валерія Олійника. На момент трагедії депутат із друзями був на полюванні. Згодом термін скоротили до 10 років. У лютому 2016 року Лозінський звільнився умовно-дострокове. У квітні того ж року Лозінський вийшов з в'язниці за «законом Савченко» (доба у СІЗО зараховується за дві доби у колонії).

У травні 2019 року Дніпровський районний суд Києва зняв судимість з Віктора Лозінського. Київська прокуратура №4 оскаржила в апеляційному суді рішення про дострокове зняття судимості з Лозінського.