UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник мера у Донецькій області вимагав хабар з жителя Маріуполя

Вимагачу загрожує до 10 років ув'язнення.

Правоохоронці затримали на хабарі заступника міського голови одного з міст Донецької області, який вимагав від місцевого жителя 2 тисячі доларів.

Заступнику мера загрожує до 10 років позбавлення волі, повідомляє пресслужба Національної поліції.

"17 березня заступник міського голови одного з міст області був затриманий у службовому кабінеті в порядку п.2 ч.1 ст.208 Кримінального процесуального кодексу України за одержання неправомірної вигоди", - йдеться в повідомленні.

Чиновник за неправомірну вигоду обіцяв місцевому жителю укладення договору на право користування двома земельними ділянками. В Офісі генпрокурора уточнили, що хабар вимагали у жителя Маріуполя.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого статтею про прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч.3 ст.368 КК України).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Раніше повідомлялося, що Служба безпеки України викрила у хабарництві заступника директора одного з інститутів Національної академії наук в Києві.

В ході досудового розслідування встановлено, що доктор технічних наук вимагав гроші від приватного підприємця. За це він обіцяв надати в оренду нежитлове приміщення Інституту електродинаміки НАН України в одному з центральних районів столиці.

Читайте також: ВАКС засудив до понад 3 років суддю-хабарника із Дніпра

Правоохоронці задокументували отримання чиновником першої частини авансу і затримали фігуранта в робочому кабінеті під час отримання другої частини неправомірної вигоди. Потім комерсант мав платити 50 тис. грн щоквартально протягом дії тривалого договору оренди, укладеного всупереч вимогам чинного законодавства. В рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України проводяться обшуки за місцем роботи фігуранта в Шевченківському районі Києва.

Вирішується питання про повідомлення затриманому про підозру, обрання запобіжного заходу і звільнення з займаної посади.

Також Служба безпеки України викрила керівника одного з районних підрозділів Державної податкової інспекції Тернопільської області.

Чиновник організував механізм отримання хабарів від підприємців, повідомляє пресцентр СБУ на відомчому сайті.

Податківець вимагав гроші у представника місцевої комерційної структури. За це він обіцяв підприємцю зменшити розмір штрафних санкцій. Також чиновник обіцяв не направляти результати перевірок в правоохоронні органи для реєстрації кримінального провадження.

Для передачі грошей чиновник залучив свого знайомого у якості посередника.

Правоохоронці затримали спільника згідно ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час отримання усієї суми хабаря.