UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступника командувача ЧФ Росії судитимуть за підбурювання українських військових до держзради під час окупації Криму

ZN.UA дізналося ім'я.

Українські правоохоронці завершили спеціальне досудове розслідування і направили в суд обвинувальний акт проти заступника командувача Чорноморського флоту Військово-морського флоту збройних сил РФ, розповіли в Офісі генпрокурора України в четвер.

Прокуратура не називає імені. Однак за даними ZN.UA з джерел в правоохоронних органах, це Валерій Куликов. Сьогодні він - сенатор Ради федерації від анексованого Росією Севастополя.

"Під час досудового розслідування встановлено, що з 20 березня 2014 року по 25 березня 2014 року заступник командувача ЧФ, перебуваючи у штабі Командування ВМС Збройних Сил України, діючи з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці України, з метою зміни меж території України, шляхом погроз застосування військовослужбовцями ЗС країни-агресора фізичного насильства та зброї підбурював військовослужбовців Збройних Сил України до вчинення державної зради, а саме до переходу на бік ворога в період збройного конфлікту", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що підозрюваний допитував захоплених українських офіцерів, які містилися на гауптвахті Чорноморського флоту РФ, і схиляв їх до держзради.

Його судитимуть за трьома статтями - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), державна зрада, а також планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни.

Як повідомлялося, в березні Офіс генерального прокурора повідомив про підозру заступнику командувача Чорноморського флоту Військово-морського флоту Збройних сил РФ в пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурюванні до скоєння державної зради та пособництві у веденні агресивної війни.

Читайте також: За повідомленнями розвідки, Росія вивела в Чорне море весь склад свого флоту

Про перспективи Військово-морських сил України читайте в матеріалі Сергія Гайдука "Який курс обере український флот?" для ZN.UA.