UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник голови АП Путіна став куратором фонду з деукраїнізації ОРДЛО

Зомбований пропагандою регіон Москва планує згодом «повернути» Україні.

Росія продовжує послідовну політику деукраїнізації тимчасово окупованих районів Донеччини та Луганщини. Інструментами її реалізації стають спеціальні «соціокультурні фонди» та центри, повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України.

Одним з таких інструментів є фонд «Русский мир». Головою опікунської ради фонду призначено заступника голови АП Росії і основного реалізатора російської політики на українському напрямі Дмітрія Козака.

Під прикриттям фонду в ОРДЛО відкрито представництво так званого міжнародного культурного проєкту «Русский центр», який координує роботу місцевих органів для здійснення гуманітарної і культурної агресії проти України. Філії центру працюють в Донецьку, Луганську та Горлівці.

Основні зусилля спрямовуються на повне знищення національної ідентичності українського населення на тимчасово окупованих територіях. Це:

Зазначимо, вся інформація про цілі та завдання фонду, список «русских центров» в Україні та інших країнах, а також повний склад опікунської ради є у вільному доступі. Ознайомитися з «інформаційною зброєю» Кремля може будь-хто.

Читайте також: Російська пропаганда в інтернеті: СБУ назвала головні теми, якими РФ намагається дискредитувати Україну

Окупувавши частину Донецької і Луганської областей в 2014 році, Росія робила все можливе для того, щоб ментально, економічно і політично зробити їх частиною «русского мира». У 2019 році ZN.UA опублікувало матеріал «Тест на сумісність», в якому аналізувало, наскільки вдалими були дії агресора.

«Опромінені» пропагандою, відірвані від України райони Кремль планує «повернути», попередньо домігшись для них особливого статусу і всіляких преференцій, що дозволить надійно «вакцинувати» Україну від будь-яких спроб стати частиною вільної Європи, вступити у ЄС і НАТО.