UA / RU
Підтримати ZN.ua

Застосунок "Армія+" фактично не робить нічого для полегшення роботи командирів низових ланок – експерт

"Це класичний випадок, коли нова технологія лише додає до старих проблем замість того, щоб їх вирішувати".

Мобільний додаток "Армія+", який нещодавно став доступним для завантаження мав би підвищити ефективність військового управління. Проте, як це часто буває, реальність виявилася набагато складнішою, ніж початковий задум. Про це у своєму матеріалі "Армія+": застосунок із потенціалом гори та спроможностями миші" розповідає експерт з митних справ Роберт Зелді.

"Погляньмо на цифри: рапорт на відпустку, рапорт на отримання допомоги, направлення до військового лікувального закладу — все це рапорти, які зазвичай подаються раз-два на рік. Наприклад, якщо взяти ситуацію з відпустками, то військовий може подати відповідний рапорт двічі-тричі на рік. Рапорт на допомогу може знадобитися лише раз на рік. Направлення до шпиталю, якщо виникне така потреба, зазвичай подаються кілька разів на рік. У підсумку в середньому військовослужбовець використовує цей застосунок раз-два на місяць", – зазначає Зелді.

Читайте також: У застосунку Армія+ за тиждень було подано 1100 електронних рапортів

Застосунок, який теоретично мав би полегшити щоденне життя військовослужбовця, каже експерт, фактично стає лише гарною іконкою на екрані смартфона.

"Уявіть собі командирів, яких "директивно", за словами очільника Директорату цифрової трансформації Міноборони, змушуватимуть використовувати "Армію+" частіше. У них десятки бійців і відповідно десятки рапортів на місяць. І всі ці рапорти треба переглянути, погодити, передати далі по ланцюжку", – наголошує він.

Водночас, підкреслює аналітик, вражає, як розробники зовсім не думали про те, щоб полегшити життя цим людям. Вони залишили командирів із тією ж бюрократією, тільки тепер вона цифрова.  

"І навіть гірше — адже ось парадокс: попри потенціал суттєво змінити екосистему рапортів "Армія+" фактично не робить нічого для полегшення роботи командирів низових ланок, які найбільше завантажені документуванням щоденної діяльності військ", – йдеться у матеріалі.

За його словами, командири ланок "взвод—рота—батальйон" щодня продукують численні рапорти й донесення — від донесень про події в зоні відповідальності (так званих оперативних), про бойовий та чисельний склад до рапортів про дисциплінарні проступки та втрати техніки й особового складу. Це лише найпоширеніші типи рапортів, а загальна кількість документів, які проходять через їхні руки, може легко сягати тризначних цифр щомісяця.

Читайте також: У застосунку "Армія+" є 11 цифровізованих рапортів чотирьох типів — Міноборони

"І що пропонує їм "Армія+"? Нічого, крім додаткового навантаження. Застосунок вимагає від них більше, та анітрохи не полегшує їм роботи. Це класичний випадок, коли нова технологія лише додає до старих проблем замість того, щоб їх вирішувати", – додав Зелді.

Раніше заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко заявляла, що станом на 12 серпня є вже 52 тисячі успішних авторизацій у мобільному застосунку "Армія+".