UA / RU
Підтримати ZN.ua

Засідання Радбезу ООН щодо України відбудеться сьогодні о 04:30 за київським часом

Засідання було ініційоване Україною.

Через звернення проросійських незаконних формувань так званих "ДНР" та "ЛНР" до російського президента з проханням надати військову допомогу Україна ініціювала термінове засідання Ради Безпеки ООН.

Засідання заплановане на 24 лютого о 04:30 за київським часом, повідомляє представництво Норвегії при ООН.

За уточненою інформацією телеканалу CNN засідання Радбезу ООН дійсно відбудеться в четвер увечері, о 21:30 за часом Нью-Йорка (04:30 за Києвом), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Очікується, що засідання пройде у відкритому режимі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше у своєму Twitter повідомив про цю ініціативу.

"Україна ініціювала термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку із зверненням російських окупаційних адміністрацій у Донецьку та Луганську до Росії із запитом про надання військової підтримки, що є подальшою ескалацією безпекової ситуації", — йдеться у повідомленні.

Також під час візиту до США Кулеба обговорив із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем посилення ролі ООН у протидії агресії з боку Російської Федерації, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Кулеба поінформував генсекретаря ООН про ескалацію Росією безпекової ситуації поблизу державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України, а також про блокування Москвою політико-дипломатичного врегулювання.

Гутерреш зазначив, що рішення РФ про "визнання" тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях "незалежними республіками" є грубим порушенням територіальної цілісності та суверенітету України та наголосив, що такий односторонній акт суперечить Статуту ООН та міжнародному праву, а також фактично руйнує Мінські домовленості., підтримані резолюцією 2202 (2015) Ради безпеки ООН

Генсек ООН повторив свою позицію щодо неприйнятності позиціонування Москвою російських окупаційних військ на сході України "учасниками операції з підтримки миру" та наголосив на критичній важливості політико-дипломатичного врегулювання ситуації.

Читайте також: У Пентагоні заявили, що російські війська готові атакувати будь-якої миті

Глава української дипломатії наголосив на важливості активного залучення ООН до дипломатичних зусиль, що вживаються Україною та партнерами на різних рівнях для запобігання подальшому погіршенню ситуації безпеки.

Раніше повідомлялося, що Росія за рахунок "п'ятої колони" та інформаційних спецоперацій починає формувати привід для вторгнення в Україну.

21 лютого Росія звинуватила Україну в обстрілі непідконтрольного Донбасу . Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що інформація про нібито проведення українською стороною диверсій в ОРДЛО, а також про нібито обстріл російської території не відповідає дійсності.

Секретар РНБО Олексій Данилов назвав повідомлення пропагандистів «фантазією» та наголосив: українські військові відкривають вогонь лише у відповідь на провокації російсько-окупаційних військ у разі загрози для життя та здоров'я захисників України.